Üdvözöljük a XII. kerület alpolgármesterének blogján!

Váczi János feljegyzései filmekről, zenéről, sportról, politikáról és a hegyvidéki kerületben történő dolgokról szólnak. No, meg minden másról, amit érdekesnek talál arra, hogy írjon róla.

15/01/27 - 20:42

Testületi döntés a Normafáról

450px-normafa_az_uj_fa_az_emlektablaval_es_oszlopokkal.jpg

Ellenszavazat nélkül fogadta el ma a Képviselő-testület azt a határozatot, amely a Normafát érintő helyi népszavazási kérdésünk alapját adja. A benyújtott népszavazási kérdés a következő:


"Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I.27.) számú határozatában foglaltak szerint?"

A határozat pedig a következőket tartalmazza:

A Képviselő-testület támogatja a Normafa területének a helyi népszavazást követő helyreállítását az alábbiak szerint:

a)  A Normafa megújítása során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a Normafa területének jelentős része  a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik, természetvédelmi terület, valamint védett erdő. A Normafa helyreállításánál a Zugligeti úttól Budakeszi határáig, a Szépjuhászné úttól a Hegyhát útig terjedő területet egy környezeti egységként kell tekinteni.  A rekonstrukció során a Natura 2000-es természetvédelmi hatásbecslés megállapításai, valamint a környezetvédelmi előírások szerint kell eljárni a Normafa történelmi, kulturális hagyományainak figyelembevételével. Kiemelten fontos a fenntarthatóság elve mentén az egész éves használat lehetőségének kidolgozása oly módon, hogy a Normafa környékén élők nyugalma ne sérüljön.

b)  A közlekedés szabályozása a Normafa területén a közösségi közlekedés előnyben részesítésével
Ennek keretében az Önkormányzat kezdeményezi az Eötvös út - Konkoly-Thege úti kanyar forgalomcsökkentését, a Távcső utca kiépítését, a buszforduló és a Normafa Síház melletti gépjárműparkoló áthelyezését az Eötvös út 40. és környékén lévő ingatlanok bevonásával. Az Önkormányzat szakmai és jogi támogatást nyújt a Fogaskerekű Vasút nyomvonalának meghosszabbításához és végállomásának elhelyezéséhez, szintén az Eötvös út 40. és környéke területére, továbbá kezdeményezi a Gyermekvasút környezetkímélő vasúttá történő átalakítását és a Libegő korszerűsítését.
A túlzott gépjárműforgalom csökkentése érdekében az Önkormányzat kezdeményezi a Normafa területén kívüli kisebb közösségi parkolók kialakítását (a Zugligeti úton, Budakeszi határában, a Szépjuhásznénál, a Hűvösvölgyben), ide vezető túraútvonalakat épít ki, valamint kezdeményezi P+R parkolók kialakítását a közösségi közlekedési hálózat megállóihoz kapcsolódóan.

c) A területen található rossz műszaki állapotú, többnyire műemlékvédelem alatt álló épületek felújítása, új funkciók szerinti hasznosítása
Ennek keretében kerülhet sor természetvédelmi-oktatási központ kialakítására a Béla király út 59/E szám alatti ingatlanon, az egykori Fácán vendéglő épületének közösségi célú felújításával. Szintén feladat az önkormányzati tulajdonú, Zugligeti út 64. szám alatti, egykori Lóvasút végállomás épületének felújítása, közösségi célú hasznosítása.

d)  A "Normafa Kapu", a Normafa központi területének megújítása, kialakítása
Az Önkormányzat tulajdonát képező, Eötvös út 48. szám alatti ingatlan adhat helyet az ún. "Normafa Kapu" látogató- és információs központnak. Kiemelten fontos az Eötvös út 40. szám alatti, egykori Olimpia Hotel kisajátításának és bontásának kezdeményezése. A parkoló áthelyezését követően kerülhet sor a Normafa Síház vendéglátó funkciójának kibővítésére, játszóhely, közösségi tér kialakítására.

e) Korlátozott síelési lehetőség biztosítása
Ennek keretében valósítható meg a Szaniszló rét környékén az oktató sífutó pálya, a Kis-Norma lejtőn a hajdani sípálya egy részének a Mátyás király útig történő helyreállítása mobil felvonó telepítésével, a természeti környezetet nem károsító húzólift visszaállításával, illetve adalékmentes, csapadékvízből előállított hó felhasználásával.
Az Önkormányzat a síelést támogató fejlesztések hatásainak vizsgálatára egy környezetvédelmi szakemberekből álló bizottságot hoz létre, amelynek feladata folyamatosan figyelni a használatból adódó esetleges kockázatokat és a Normafa természeti környezeti értékeire gyakorolt hatásokat. Biztosítani kell a szánkózás és a síelés biztonságos elkülönítését.


f)  A közbiztonság javítása felügyeleti jelenléttel, illetve térfigyelő kamerák telepítésével

g) A Normafa környezeti terhelésének, zsúfoltságának enyhítése érdekében a túraútvonalak nagyobb területre történő széthúzása, kijelölésük a Hűvösvölgyig és a Hármashatárhegyig
A biztonságos használat érdekében szükséges a futók, sífutók, túrázók, kerékpárosok, valamint a sétálók által használt útvonalak szétválasztása. A fogyatékkal élők, különösen a  mozgáskorlátozottak és látássérültek számára is látogatható területek kerülhetnek kialakításra.


h) A szükséges infrastrukturális háttér kialakítása
Ennek keretében az Önkormányzat többek között csomagmegőrzőket, öltözőket, padokat, hulladékgyűjtőket, valamint kulturált illemhelyeket és biztonságos, környezetkímélő, ellenőrzött tűzrakó helyeket biztosít, illetve alakít ki. Az Önkormányzat a Jánoshegyi utat felújítja, és a közvilágítást oly módon alakítja ki, hogy az ne terhelje felesleges fénnyel a környezetét. Az Önkormányzat kisebb játszóhelyeket hoz létre, és az Anna-réten található játszóteret teljesen felújítja.

Címkék: facebook határozat Hegyvidék Normafa

6 komment

15/01/17 - 18:41

Így fog kinézni az átépített Széll Kálmán tér

 

 

 

1 komment

15/01/13 - 16:31

Körvonalazódik

_mg_1527_550_jpg.pngMa sok konkrétum kiderült a Normafa fejlesztésével kapcsolatban. Nem lesz sportcentrum vagy sícentrum, nem lesznek új építmények, nem lesz a tájat elcsúfító nyári bob pálya, és nem lesz hosszú, a Harangvölgyig érő sípálya sem. Ellenben szeretnénk rendbe tenni a lepukkant, régi épületeket, a Jánoshegyi utat, kellenek öltözők, padok, szemetesek, és a közbiztonságot javító térfigyelő kamerákra is szükség van. Egy kis szakaszon javaslatot teszünk a régi, tárcsás felvonó helyreállítására, a sífejlesztésnek ez lesz a legradikálisabb eleme. Aki részletesebben szeretne tájékozódni a terveinkről, az itt olvashatja el a részleteket. Aki pedig a ma bemutatott Natura 2000 hatásvizsgálatot szeretné elolvasni, innen töltheti le az anyagot.

 

Címkék: hatástanulmány Facebook Pokorni Zoltán Hegyvidék Normafa Musicz László

1 komment

15/01/11 - 13:19

Holnap végre elindul!

kep_3.jpgTöbb mint 15 éves ígérgetés után holnap végre elindul a Széll Kálmán, más néven Moszkva tér rekonstrukciója. A korábbi megalomániás tervek után most 5.3 milliárd forintból szeretnék rendbe tenni Buda egyik szégyenfoltját. Az ígéretek szerint a mai, elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, a mainál sokkal rendezettebb, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, Buda közlekedése pedig – a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével összehangolt munkáknak köszönhetően – megújul. A munkálatok több mint egy évig fognak tartani.

Látványterv: BKK, origo.hu

 

Címkék: felújítás Facebook Hegyvidék Széll Kálmán tér Moszkva tér

1 komment

15/01/08 - 08:37

Hegyvidéki napfelkelte

tempfileforshare.jpgIlyen reggeli pillanatot sikerült megörökíteni a Virányosból.

Címkék: napfelkelte Facebook Hegyvidék Virányos

Szólj hozzá!

15/01/03 - 22:25

Nem az íróasztal mögül kell osztani az észt.

Az LMP ma közleményt adott ki, amelyben annyi marhaság van, hogy az egész szinte már komikus. Aztán az jutott eszembe, hogy erre bezzeg van energiájuk, de amikor a jégtörés után a hidegben dolgozni kellett a Normafánál, akkor egyet se láttam közülük, aki eljött volna segíteni.

normafa_katasztrofa_hegyvidekujsag.jpg
Hosszabban ezt gondolom a mai akciójukról:

Először azt hittem, hogy az LMP parlamenti frakciójának a Normafával kapcsolatos közleménye valami utószilveszteri vicc. Nem is értem, hogy ennyi zagyvaságot, mint amit leírtak, hogy lehet összehordani. Természetesen sem beruházás nem lesz a Normafánál, sem a zöldterületet nem fogjuk csökkenteni, ezért nem lesz beépítés sem a területen. Ellenben rendbe szeretnénk például tenni a most kétségbeejtő állapotban levő Budai Sporthotelt, az Eötvös út végén található - a környéken élők által csak Rajk Villának hívott - régi önkormányzati épületet, és megoldást kell találnunk a Hotel Olimpia kilátástalan helyzetére is. Emellett természetesen padokra, szemetesekre, öltözőkre, futó-, sífutó-, túra- és kerékpárpályákra, játszótérre, valamint rendezett közlekedésre, biztonságos parkolókra és térfigyelő kamerákra is szükség van a környéken. A részletes tervek elkészülte után, ahogy erről eddig is szó volt, helyi népszavazáson fogják a kerületben élők elmondani véleményüket arról, hogy mi történjen a Normafánál. A Natura 2000 hatásvizsgálat év végi bemutatása valóban elmaradt. Úgy látszik az LMP politikusainak nem tűnt fel, hogy a Normafánál természeti katasztrófával felérő jégtörés történt december első napjaiban. A jégkár során az erdő több ezer hektáron károsodott, sok helyen a Normafánál is, élet- és balesetveszélyessé váltak a fák. Az önkormányzat a Pilisi Parkerdő szakembereivel hetek óta azon dolgozik, hogy a környék biztonságos legyen az ott élő emberek, valamint a túrázók, kirándulók, sétálók számára. Az utcák, a járdák, a parkok és az erdős részeken levő jégtörés okozta kár elhárításában rengetegen segítettek többek közt önkéntes civilek is. A munkák során azonban én eddig egyetlen LMP-s képviselőt sem láttam a környéken, pedig a Normafa helyzetén akkor tudnának segíteni, ha egyszer feljönnének dolgozni, és mondjuk részt vennének a fatörmelék eltakarításában, ahelyett, hogy minden valóságalapot nélkülöző marhaságokat nyilatkoznak a sajtónak.

Címkék: facebook hegyvidék normafa lmp Natura 2000

1 komment · 1 trackback

süti beállítások módosítása