Üdvözöljük a XII. kerület alpolgármesterének blogján!

Váczi János feljegyzései filmekről, zenéről, sportról, politikáról és a hegyvidéki kerületben történő dolgokról szólnak. No, meg minden másról, amit érdekesnek talál arra, hogy írjon róla.

15/02/15 - 15:54

Ez tényleg jól néz ki

unnamed_11.jpgÁltalában nem vagyok a városi graffitik nagy rajongója, de ez tényleg ötletes és kreatív!

Címkék: graffiti Facebook

Szólj hozzá!

15/02/06 - 08:31

Elsőre azért elég meglepően hangzik

7661085_fea19b9661f4e9a1c38a73507348d73c_wm_1.jpgCsütörtöktől Európában elsőként a HungaroControl eltörölte a magyar légtérben az eddig létező útvonalakat. A repülőgépek korlátozások nélkül repülhetnek a légtérben, amellyel hárommillió dollárt takaríthatnak meg a légitársaságok. Kíváncsi vagyok, hogy érzünk-e majd valamit ebből, illetve növekedni fog-e a kerület fölött a légiforgalom?

Kép: index.hu

Címkék: repülés Facebook Index HungaroControl légközlekedés

1 komment

15/01/27 - 20:42

Testületi döntés a Normafáról

450px-normafa_az_uj_fa_az_emlektablaval_es_oszlopokkal.jpg

Ellenszavazat nélkül fogadta el ma a Képviselő-testület azt a határozatot, amely a Normafát érintő helyi népszavazási kérdésünk alapját adja. A benyújtott népszavazási kérdés a következő:


"Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I.27.) számú határozatában foglaltak szerint?"

A határozat pedig a következőket tartalmazza:

A Képviselő-testület támogatja a Normafa területének a helyi népszavazást követő helyreállítását az alábbiak szerint:

a)  A Normafa megújítása során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a Normafa területének jelentős része  a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik, természetvédelmi terület, valamint védett erdő. A Normafa helyreállításánál a Zugligeti úttól Budakeszi határáig, a Szépjuhászné úttól a Hegyhát útig terjedő területet egy környezeti egységként kell tekinteni.  A rekonstrukció során a Natura 2000-es természetvédelmi hatásbecslés megállapításai, valamint a környezetvédelmi előírások szerint kell eljárni a Normafa történelmi, kulturális hagyományainak figyelembevételével. Kiemelten fontos a fenntarthatóság elve mentén az egész éves használat lehetőségének kidolgozása oly módon, hogy a Normafa környékén élők nyugalma ne sérüljön.

b)  A közlekedés szabályozása a Normafa területén a közösségi közlekedés előnyben részesítésével
Ennek keretében az Önkormányzat kezdeményezi az Eötvös út - Konkoly-Thege úti kanyar forgalomcsökkentését, a Távcső utca kiépítését, a buszforduló és a Normafa Síház melletti gépjárműparkoló áthelyezését az Eötvös út 40. és környékén lévő ingatlanok bevonásával. Az Önkormányzat szakmai és jogi támogatást nyújt a Fogaskerekű Vasút nyomvonalának meghosszabbításához és végállomásának elhelyezéséhez, szintén az Eötvös út 40. és környéke területére, továbbá kezdeményezi a Gyermekvasút környezetkímélő vasúttá történő átalakítását és a Libegő korszerűsítését.
A túlzott gépjárműforgalom csökkentése érdekében az Önkormányzat kezdeményezi a Normafa területén kívüli kisebb közösségi parkolók kialakítását (a Zugligeti úton, Budakeszi határában, a Szépjuhásznénál, a Hűvösvölgyben), ide vezető túraútvonalakat épít ki, valamint kezdeményezi P+R parkolók kialakítását a közösségi közlekedési hálózat megállóihoz kapcsolódóan.

c) A területen található rossz műszaki állapotú, többnyire műemlékvédelem alatt álló épületek felújítása, új funkciók szerinti hasznosítása
Ennek keretében kerülhet sor természetvédelmi-oktatási központ kialakítására a Béla király út 59/E szám alatti ingatlanon, az egykori Fácán vendéglő épületének közösségi célú felújításával. Szintén feladat az önkormányzati tulajdonú, Zugligeti út 64. szám alatti, egykori Lóvasút végállomás épületének felújítása, közösségi célú hasznosítása.

d)  A "Normafa Kapu", a Normafa központi területének megújítása, kialakítása
Az Önkormányzat tulajdonát képező, Eötvös út 48. szám alatti ingatlan adhat helyet az ún. "Normafa Kapu" látogató- és információs központnak. Kiemelten fontos az Eötvös út 40. szám alatti, egykori Olimpia Hotel kisajátításának és bontásának kezdeményezése. A parkoló áthelyezését követően kerülhet sor a Normafa Síház vendéglátó funkciójának kibővítésére, játszóhely, közösségi tér kialakítására.

e) Korlátozott síelési lehetőség biztosítása
Ennek keretében valósítható meg a Szaniszló rét környékén az oktató sífutó pálya, a Kis-Norma lejtőn a hajdani sípálya egy részének a Mátyás király útig történő helyreállítása mobil felvonó telepítésével, a természeti környezetet nem károsító húzólift visszaállításával, illetve adalékmentes, csapadékvízből előállított hó felhasználásával.
Az Önkormányzat a síelést támogató fejlesztések hatásainak vizsgálatára egy környezetvédelmi szakemberekből álló bizottságot hoz létre, amelynek feladata folyamatosan figyelni a használatból adódó esetleges kockázatokat és a Normafa természeti környezeti értékeire gyakorolt hatásokat. Biztosítani kell a szánkózás és a síelés biztonságos elkülönítését.


f)  A közbiztonság javítása felügyeleti jelenléttel, illetve térfigyelő kamerák telepítésével

g) A Normafa környezeti terhelésének, zsúfoltságának enyhítése érdekében a túraútvonalak nagyobb területre történő széthúzása, kijelölésük a Hűvösvölgyig és a Hármashatárhegyig
A biztonságos használat érdekében szükséges a futók, sífutók, túrázók, kerékpárosok, valamint a sétálók által használt útvonalak szétválasztása. A fogyatékkal élők, különösen a  mozgáskorlátozottak és látássérültek számára is látogatható területek kerülhetnek kialakításra.


h) A szükséges infrastrukturális háttér kialakítása
Ennek keretében az Önkormányzat többek között csomagmegőrzőket, öltözőket, padokat, hulladékgyűjtőket, valamint kulturált illemhelyeket és biztonságos, környezetkímélő, ellenőrzött tűzrakó helyeket biztosít, illetve alakít ki. Az Önkormányzat a Jánoshegyi utat felújítja, és a közvilágítást oly módon alakítja ki, hogy az ne terhelje felesleges fénnyel a környezetét. Az Önkormányzat kisebb játszóhelyeket hoz létre, és az Anna-réten található játszóteret teljesen felújítja.

Címkék: facebook határozat Hegyvidék Normafa

5 komment

15/01/17 - 18:41

Így fog kinézni az átépített Széll Kálmán tér

 

 

 

Szólj hozzá!

15/01/13 - 16:31

Körvonalazódik

_mg_1527_550_jpg.pngMa sok konkrétum kiderült a Normafa fejlesztésével kapcsolatban. Nem lesz sportcentrum vagy sícentrum, nem lesznek új építmények, nem lesz a tájat elcsúfító nyári bob pálya, és nem lesz hosszú, a Harangvölgyig érő sípálya sem. Ellenben szeretnénk rendbe tenni a lepukkant, régi épületeket, a Jánoshegyi utat, kellenek öltözők, padok, szemetesek, és a közbiztonságot javító térfigyelő kamerákra is szükség van. Egy kis szakaszon javaslatot teszünk a régi, tárcsás felvonó helyreállítására, a sífejlesztésnek ez lesz a legradikálisabb eleme. Aki részletesebben szeretne tájékozódni a terveinkről, az itt olvashatja el a részleteket. Aki pedig a ma bemutatott Natura 2000 hatásvizsgálatot szeretné elolvasni, innen töltheti le az anyagot.

 

Címkék: hatástanulmány Facebook Pokorni Zoltán Hegyvidék Normafa Musicz László

1 komment

15/01/11 - 13:19

Holnap végre elindul!

kep_3.jpgTöbb mint 15 éves ígérgetés után holnap végre elindul a Széll Kálmán, más néven Moszkva tér rekonstrukciója. A korábbi megalomániás tervek után most 5.3 milliárd forintból szeretnék rendbe tenni Buda egyik szégyenfoltját. Az ígéretek szerint a mai, elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, a mainál sokkal rendezettebb, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, Buda közlekedése pedig – a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével összehangolt munkáknak köszönhetően – megújul. A munkálatok több mint egy évig fognak tartani.

Látványterv: BKK, origo.hu

 

Címkék: felújítás Facebook Hegyvidék Széll Kálmán tér Moszkva tér

1 komment

15/01/08 - 08:37

Hegyvidéki napfelkelte

tempfileforshare.jpgIlyen reggeli pillanatot sikerült megörökíteni a Virányosból.

Címkék: napfelkelte Facebook Hegyvidék Virányos

Szólj hozzá!

15/01/03 - 22:25

Nem az íróasztal mögül kell osztani az észt.

Az LMP ma közleményt adott ki, amelyben annyi marhaság van, hogy az egész szinte már komikus. Aztán az jutott eszembe, hogy erre bezzeg van energiájuk, de amikor a jégtörés után a hidegben dolgozni kellett a Normafánál, akkor egyet se láttam közülük, aki eljött volna segíteni.

normafa_katasztrofa_hegyvidekujsag.jpg
Hosszabban ezt gondolom a mai akciójukról:

Először azt hittem, hogy az LMP parlamenti frakciójának a Normafával kapcsolatos közleménye valami utószilveszteri vicc. Nem is értem, hogy ennyi zagyvaságot, mint amit leírtak, hogy lehet összehordani. Természetesen sem beruházás nem lesz a Normafánál, sem a zöldterületet nem fogjuk csökkenteni, ezért nem lesz beépítés sem a területen. Ellenben rendbe szeretnénk például tenni a most kétségbeejtő állapotban levő Budai Sporthotelt, az Eötvös út végén található - a környéken élők által csak Rajk Villának hívott - régi önkormányzati épületet, és megoldást kell találnunk a Hotel Olimpia kilátástalan helyzetére is. Emellett természetesen padokra, szemetesekre, öltözőkre, futó-, sífutó-, túra- és kerékpárpályákra, játszótérre, valamint rendezett közlekedésre, biztonságos parkolókra és térfigyelő kamerákra is szükség van a környéken. A részletes tervek elkészülte után, ahogy erről eddig is szó volt, helyi népszavazáson fogják a kerületben élők elmondani véleményüket arról, hogy mi történjen a Normafánál. A Natura 2000 hatásvizsgálat év végi bemutatása valóban elmaradt. Úgy látszik az LMP politikusainak nem tűnt fel, hogy a Normafánál természeti katasztrófával felérő jégtörés történt december első napjaiban. A jégkár során az erdő több ezer hektáron károsodott, sok helyen a Normafánál is, élet- és balesetveszélyessé váltak a fák. Az önkormányzat a Pilisi Parkerdő szakembereivel hetek óta azon dolgozik, hogy a környék biztonságos legyen az ott élő emberek, valamint a túrázók, kirándulók, sétálók számára. Az utcák, a járdák, a parkok és az erdős részeken levő jégtörés okozta kár elhárításában rengetegen segítettek többek közt önkéntes civilek is. A munkák során azonban én eddig egyetlen LMP-s képviselőt sem láttam a környéken, pedig a Normafa helyzetén akkor tudnának segíteni, ha egyszer feljönnének dolgozni, és mondjuk részt vennének a fatörmelék eltakarításában, ahelyett, hogy minden valóságalapot nélkülöző marhaságokat nyilatkoznak a sajtónak.

Címkék: facebook hegyvidék normafa lmp Natura 2000

Szólj hozzá! · 1 trackback

14/12/28 - 19:36

Az első hó a Hegyvidéken

unnamed_10.jpgAz elso havas délután a Virányosban.

Címkék: délután Facebook Hegyvidék Virányos

Szólj hozzá!

14/12/23 - 18:57

Boldog Karácsonyt!

unnamed_9.jpgEzzel a képpel szeretnék a Hegyvidék - Több mint kerület Facebook-oldal és a blog olvasóinak nagyon Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánni!

Címkék: karácsony Facebook

Szólj hozzá!

14/12/19 - 13:24

Pár hét múlva kiderül

m0.jpgMa délelőtt egy nagyobb egyeztetést szerveztem, amelyen részt vettek a helyi utak felügyeletét ellátó kollégáim, az önkormányzati rendészek, valamint a forgalomtervezési és a közlekedési infrastruktúra kiépítésével foglalkozó szakemberek. Miután januártól az M0-ás részben, az M1 és M7-es utak pedig a Budapest tábláig fizetősek lesznek elkezdtük az előkészületeket az esetlegesen megnövekedő forgalom csillapítására. A Budakeszi út és a Törökbálinti, Németvölgyi utak melletti kis utcák lehetnek érintettek. Figyelni fogjuk a forgalom alakulását a kerület érintett útjain, és ha szükséges, lépni fogunk például úgy, ahogy azt tettük az Árnyas út forgalomcsökkentése érdekében egy éve. A helyi utak forgalmának könnyítését többféle módon is el lehet érni. Eszközként használhatjuk az egyirányúsítást, a behajtási engedélyek kiadását célirányosan csak az ott élőknek és hozzátartozóiknak, de lehet a jelző lámpák áthangolásával, és extrém esetben rendszámfigyelő kamerákkal is csökkenteni a forgalmat.

 

Címkék: Facebook M1 Hegyvidék M7 M0

2 komment

14/12/13 - 15:52

Önkéntesekkel dolgoztunk ma a Rege Parkban

 

Címkék: takarítás önkéntes munka Facebook Hegyvidék Rege park jégkárok

Szólj hozzá!

14/12/11 - 16:02

Bevezető szakasz

5_o_dugo-mtin_honeczy_barnabas.jpg

 

Az Önkormányzathoz csütörtök reggel óta folyamatosan érkeznek megkeresések az M0, az M1 és az M7-es utak bevezető szakaszának tervezett fizetőssé tétele miatt. Többen aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az intézkedést követően jelentősen meg fog nőni - különösen a hétköznap reggeli és délutáni órákban - az átmenő forgalom a hegyvidéki utakon.

Pokorni Zoltán már kereste is a javaslatot kidolgozó minisztérium államtitkárát és a főpolgármester-helyettest, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselői még a karácsonyi ünnepek előtt a közlekedési ügyekért felelős fővárosi vezetővel, valamint az érintett kerületek polgármestereivel leüljenek áttekinteni, hogy a tervezett változások milyen módon befolyásolják a főváros közlekedését. Amennyiben az érintett felek ezt igénylik, a Hegyvidék szívesen helyet ad ennek az egyeztetésnek.

(Fotó: MTI/Hornéczy Balázs)

Címkék: budapest közlekedés m0 facebook nemzeti fejlesztési minisztérium

4 komment

14/12/06 - 18:16

Döbbenet

Ez egy döbbenetes videó, nem is tudok mit hozzátenni...

 

Készítette és beküldte: Gémesi Jóka

Címkék: katasztrófa videó természet károk Facebook Hegyvidék Normafa

Szólj hozzá!

14/12/05 - 20:19

Parkolási gyöngyszem

Ma délután küldték ezt a képet „ez mekkora tirpák parkolás!” kommenttel. Mondjuk tényleg jó nagy pofátlanság az adventi vásár zebrájára parkolni egy ekkora terepjáróval.unnamed_8.jpg

Címkék: facebook parkolás karácsonyi vásár pofátlanság Hegyvidék

2 komment

14/12/04 - 13:57

Ez viccnek kicsit erős!

mikulasvonat-hokristaly-expressz-huvosvolgy-474-279-40687.jpgA gyermekvasút elindítását a jégkárral sújtott területen csak az orosz ruletthez tudom hasonlítani. Végiggondolta valaki, hogy mi történik akkor, ha a gyerekekkel megrakott vonatra rádől egy fa, vagy ráesik egy nagyobb ág? Mi lesz akkor, ha elakad a mikulásvonat a Normafa erdős részén? Ki fog kivinni egy gyerekcsoportot az életveszélyessé vált erdőn keresztül? Kíváncsi vagyok, hogy aki el akarja indítani a vasutat, volt-e egyáltalán a helyszínen, látta-e személyesen, hogy mi történt a Normafánál?

Címkék: mikulásvonat Facebook Hegyvidék Normafa gyemekvasút

Szólj hozzá!

14/12/03 - 12:04

Már csak ez hiányzott

jeghelyzet_kep5.jpgMiközben a jéggel sújtott területen levő óvodáink lehangoló állapotát néztem meg, elképedve láttam, hogy megjelentek a környéken a katasztrófaturisták. Emberek hatalmas mosollyal az arcukon fényképezgetnek és szelfiznek a továbbra is életveszélyes területen a Normafa síház közelében.  A veszélyes terület hatalmas, ezért lehetetlen mindenhova rendőrt, vagy felügyelőt állítani. Mindenkitől azt kérjük, hogy eszébe ne jusson ilyen felelőtlenséget tenni, mert aki bemegy az olvadó jéggel terhelt fák közé, az a saját életével játszik!

Címkék: facebook életveszély természeti katasztrófa Hegyvidék Normafa katasztrófa-turisták

Szólj hozzá!

14/12/01 - 22:29

Egy nehéz nap éjszakája

unnamed_7.jpgEz nem valami karácsonyi üvegkompozíció, hanem így néz ki a Jókai Klubban kialakított ideiglenes katasztrófavédelmi központ bejáratánál levő bokor. A Béla király úttól fölfelé továbbra is minden tiszta jég. Volt ma minden: óvodásmentés, melegedő kialakítása az iskolában, és önkormányzati buszjárat indítása az Eötvös úton. Köszönet a rengeteg erőfeszítésért a katasztrófavédelem és a rendőrség szakembereinek, valamint az önkormányzat munkatársainak. És persze a hegyvidékieknek is, akik végig együttműködtek és türelmesek voltak! Holnap reggel még nagyon nehéz és veszélyes lesz közlekedni, de aztán déltől már talán csökkenni fog a jég szorítása.

Címkék: facebook vészhelyzet jég Hegyvidék Normafa Béla király út

Szólj hozzá!

14/12/01 - 14:22

Súlyos a helyzet a Normafánál

Nagyon durva a helyzet a Normafánál. Percenként dőlnek ki a fák, és szakadnak le az átfagyott, vastag ágak. Ilyet még nem láttam a Hegyvidéken!20141201_133746_kis_2.png

Címkék: facebook veszély fák Hegyvidék Normafa

Szólj hozzá!

14/11/24 - 20:19

Húsz év után indulhat végre

10157325_780207805371043_7795547285204722547_n.pngAz ilyenkor szinte már szokásos, a közbeszerzést megtámadó jogi huzavona után ma végre aláírták a Széll Kálmán tér rekonstrukciójának elkezdéséhez szükséges beruházási szerződést a nyertes konzorcium képviselőivel. Ez tényleg jó hír! A projekt egyébként 5,3 milliárd forintba kerül, de a munkálatok miatt már tavasztól jelentős forgalomkorlátozások lesznek, ami viszont egyáltalán nem jó. De ha azt vesszük, hogy mennyit vártunk már erre, akkor szerintem megéri az építkezéssel járó kellemetlenség.

Kép: BKK

Címkék: facebook fejlesztés Hegyvidék BKK Széll Kálmán tér

Szólj hozzá!

14/11/14 - 08:26

Demszky a Királyhágó téren

hqlrlyc0xtfl5dxm9ftx.jpg

A Cink cikkének elolvasása után arra gondoltam, hogy nyilván Demszky is menedzsertablettát szedhet, mint annak idején Kiss Ernő. Remélem, hogy nem folytatja az ámokfutását!

Fotó: cink.hu

Címkék: facebook Hegyvidék Demszky Gábor Kiss Ernő

1 komment

14/11/10 - 21:10

Művészet vagy rémálom?

kép.jpgVasily Klyukin orosz bankár és ingatlanfejlesztő egészen különleges épületek, házak és felhőkarcolók tervezésével foglalkozik. Kiváncsi vagyok, hogy Budapestre milyen épületet vizionálna.

Címkék: orosz építészet építész Vasily Klyukin

Szólj hozzá!

14/11/06 - 14:47

Őszi színek a Hegyvidéken

20141106_142220_1.jpg

Ezt a képet ma lőttem egy kerületi utcában. Gyönyörűek az őszi színek!

Címkék: facebook ősz színek Hegyvidék

Szólj hozzá!

14/10/26 - 09:11

Verseny a város felett

Tökéletes futóidő, több mint 1500 induló, fantasztikus hangulat. Ez volt a szombati Normafa futó- és túranap mérlege. Remélem ebből a rendezvényből hegyvidéki hagyományt tudunk majd csinálni.

unnamed_6.jpg

Címkék: sport facebook túra futás BSI Budapest Hegyvidék Normafa

Szólj hozzá!

14/10/21 - 21:01

Ezt a képet ma délután készítettem a kerületben

Screenshots_2014-10-21-20-26-29.png

Címkék: facebook gólya Hegyvidék

Szólj hozzá!