Üdvözöljük a XII. kerület alpolgármesterének blogján!

Váczi János feljegyzései filmekről, zenéről, sportról, politikáról és a hegyvidéki kerületben történő dolgokról szólnak. No, meg minden másról, amit érdekesnek talál arra, hogy írjon róla.

15/06/26 - 17:20

Tovább bővül a térfigyelő kamera-hálózat

Csütörtöki ülésén további 24 térfigyelő kamera helyszínéről döntött a hegyvidéki képviselő-testület.

sgy_terfigyelo_kamera_2.jpg

Címkék: közbiztonság térfigyelő Facebook Hegyvidék

Szólj hozzá!

15/06/24 - 16:31

Vasárnap is nyitva

Ezen a térképen meg lehet nézni a vasárnap is nyitva tartó üzleteket a kerületben. A térkép alatt kategóriákra bontva is kereshetünk.

vasarnap_is_nyitva_kis.png

 

Szólj hozzá!

15/06/08 - 14:26

iphone 1984

unnamed_15.jpgVan, aki szerint így nézett volna ki az iphone, ha a nyolcvanas években indul a gyártása...

Címkék: telefon design iphone Facebook

Szólj hozzá!

15/06/05 - 20:33

Ismét 8 méter fölé ugrottak a Sirály sétányon

hopp_parade13kis_1.jpgA Hopp Parádén versenycsúcs beállításával, 8 méter 16 centivel győzött a jamaikai távolugró Damar Forbes, aki ezzel a szenzációs sporteredménnyel tulajdonképpen meg is nyitotta az idei Hegyvidék Napokat.

Címkék: sport Facebook Hegyvidéki Napok Hopp parádé

Szólj hozzá!

15/05/27 - 12:11

Budán van a helye

jpg_fotok.jpgAz hogy melyik budai kerületben legyen az új „szuperkórház” lehet vita tárgya, de az, hogy a Duna melyik oldalán, szerintem nem. Ugyanis a budai oldalon most legalább két-háromszázezer ember igényli egy új, minőségi egészségügyi intézmény létrejöttét. A János Kórház jó helyszín, most már csak egy döntés, és persze nem kevés pénz kell ahhoz, hogy ez a több évtizede várt fejlesztés megvalósulhasson!

 

Címkék: egészségügy Facebook Hegyvidék János kórház

Szólj hozzá!

15/05/11 - 13:03

Pártérdekeken felüli összefogás a Normafáért

normafa_sajttaj18_poszt_1.pngNagyon ritkán fordul elő a magyar belpolitikában, hogy egymással versengő pártok összefogjanak egy közös ügyért. A Normafa esetében ez úgy tűnik, hogy sikerült.

Címkék: MSZP Fidesz Facebook Normafa Együtt-PM

Szólj hozzá!

15/05/07 - 11:40

Jövő vasárnap népszavazás!

 

Ismét egy interjú a Normafával kapcsolatban. Ezúttal a Digisport reggeli adásában.

Címkék: interjú Facebook Normafa Digisport

Szólj hozzá!

15/04/27 - 11:49

Hosszabb lehet a fogas útvonala

18396_fogaskereku1.jpgSzerdán a Fővárosi Közgyűlés rábólinthat az új fogaskerekű tervezésére. A modern, csendes, megújított megállókkal és meghosszabbított nyomvonallal kialakított fogas a Normafától egészen a Széll Kálmán térig érne. A régi, öreg, zötyögős, hivatalosan 60-as villamosnak hívott fogaskerekű vasút helyett ez már igazi közösségi közlekedési eszközt jelenthet a Hegyvidéken élőknek. A mostani piros fogast pedig lehetne például nosztalgiajáratként egyszer-egyszer, vagy akár hétvégenként használni.

Címkék: fogaskerekű Facebook Hegyvidék BKK Normafa

1 komment

15/04/25 - 13:03

Csata a Normafánál!

Mondja az Index kicsit hatásvadász módon. De az biztos, hogy valamit kezdeni kell azzal a mostani rossz gyakorlattal, hogy sokan veszélyes és természetkárosító módon kerékpároznak a hegyen.

 

Címkék: kerékpár downhill Facebook Index zöldek vs kerékpárosok

3 komment

15/04/19 - 14:11

Ütős kisfilm az örökbefogadásról

Egy szomorú és elgondolkodtató videó az örökbefogadás felelősségéről. Szerintem mindenkinek meg kellene néznie, aki kisállattartáson gondolkodik!

 

Címkék: videó Facebook kisállat-tartás

Szólj hozzá!

15/04/16 - 12:47

Mégis, mi lesz a Normafánál?

Ha valaki a leggyorsabban szeretné megérteni, hogy miben gondolkodunk a Normafánál, nézze meg ezt a rövid animációt:

 

Címkék: infógrafika Facebook Normafa

8 komment

15/04/03 - 12:42

Húsvéti hangulat

Húsvéti hangulat a Németvölgyi úti brótpékségben.1_jpg.png

Címkék: pékség Facebook Húsvét

Szólj hozzá!

15/03/30 - 15:11

Új, ingyenes futóklub indul kedden!

Holnap (kedd) este hat órakor indul a Városmajori Futóklub, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával, közösen szervezünk. A célunk, hogy egyre többen vegyenek részt ezeken a kedd esti közös futásokon, ami minden résztvevőnek ingyenes, egészséges, és kifejezetten szórakoztató lesz. Kezdő és haladó edzések, Nike cipőteszt, sorsolásos ajándékok, és egy csomó további érdekesség várja majd a városmajori futókat!

a2kis.png

Szólj hozzá!

15/03/26 - 17:39

Itt lehet szavazni a Normafáról!

Aki egyetért azzal, hogy a Normafánál legyenek padok, WC-k, öltözők, rendben legyenek a sétáló, futó és kerékpáros utak, rendeződjön a zsúfoltság, megoldódjanak a parkolási problémák, valamint megújuljanak a régi műemléki épületek, most szavazhat a penzcentrum.hu online szavazásán!

normafa29.jpg

Címkék: szavazás pénzcentrum Facebook Normafa penzcentrum.hu

Szólj hozzá!

15/03/20 - 11:22

Közterületi reklámon az eltűnt cica

20150319_123754.pngOlyat még sosem láttam, hogy eltűnt háziállatot közterületi reklámfelületen hirdessenek. Ettől függetlenül remélem, hogy működik az akció és minél hamarabb megtalálják a cicát!

Címkék: hirdetés cica Facebook eltűnt cica

Szólj hozzá!

15/03/18 - 13:58

Ilyen a fővárosi közbiztonság

rendorpalota.jpgElkészült a BRFK 2014-es évet értékelő beszámolója. Jó hír, hogy a fővárosban jelentősen csökkent a lopások, a lakásbetörések, a rablások és a kocsilopások száma, nőtt viszont sajnos a testi sértések és a garázdaság miatt indult eljárások száma, igaz ezek nem jellemzőek a Hegyvidékre. A letölthető főkapitányi jelentésből nagyon tanulságos számokat lehet kiolvasni, például azt, hogy a rendészeti állomány tavaly több mint kétmillió órát töltött az utcán, illetve a bűncselekményekkel okozott kár éves összege még a jelentős csökkenés ellenére is meghaladja a harmincmilliárd forintot.

 

Fotó: Wikipédia

1 komment

15/03/13 - 12:38

Itt a tavasz!

Ez abból is látszik, hogy új, színes és vidám dekoráció került ki a MOM Sportcsarnok épületei közé.

karika.jpg

Címkék: sport mom hegyvidék facebbok MOMSport

Szólj hozzá!

15/03/08 - 12:21

Hová menjek mozogni?

kep_4.jpgEzen az oldalon, illetve a hozzá tartozó térképen meg lehet nézni, hogy Budapesten hol van sportolásra alkalmas tér, felület. A közösségi térképen azért van mit fejleszteni; például nem világos, hogy melyik felület fizetős vagy ingyenes. Viszont bővíthető és események szervezésére is alkalmas.

Címkék: sport Facebook sporttérkép közösségi sport

Szólj hozzá!

15/03/06 - 17:41

Baleset a zebrán

onkor.jpgCsúnya gyalogosgázolás történt a Böszörményi út és a Kiss János altábornagy utca találkozásánál levő zebránál. Ez szerintem a kerület egyik legrosszabb kereszteződése. Az Önkormányzat előtti terület rendezésekor erre is megoldást kell majd találnunk.

Címkék: baleset zebra Facebook Hegyvidék

3 komment

15/02/15 - 15:54

Ez tényleg jól néz ki

unnamed_11.jpgÁltalában nem vagyok a városi graffitik nagy rajongója, de ez tényleg ötletes és kreatív!

Címkék: graffiti Facebook

1 komment

15/02/06 - 08:31

Elsőre azért elég meglepően hangzik

7661085_fea19b9661f4e9a1c38a73507348d73c_wm_1.jpgCsütörtöktől Európában elsőként a HungaroControl eltörölte a magyar légtérben az eddig létező útvonalakat. A repülőgépek korlátozások nélkül repülhetnek a légtérben, amellyel hárommillió dollárt takaríthatnak meg a légitársaságok. Kíváncsi vagyok, hogy érzünk-e majd valamit ebből, illetve növekedni fog-e a kerület fölött a légiforgalom?

Kép: index.hu

Címkék: repülés Facebook Index HungaroControl légközlekedés

1 komment

15/01/27 - 20:42

Testületi döntés a Normafáról

450px-normafa_az_uj_fa_az_emlektablaval_es_oszlopokkal.jpg

Ellenszavazat nélkül fogadta el ma a Képviselő-testület azt a határozatot, amely a Normafát érintő helyi népszavazási kérdésünk alapját adja. A benyújtott népszavazási kérdés a következő:


"Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I.27.) számú határozatában foglaltak szerint?"

A határozat pedig a következőket tartalmazza:

A Képviselő-testület támogatja a Normafa területének a helyi népszavazást követő helyreállítását az alábbiak szerint:

a)  A Normafa megújítása során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a Normafa területének jelentős része  a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik, természetvédelmi terület, valamint védett erdő. A Normafa helyreállításánál a Zugligeti úttól Budakeszi határáig, a Szépjuhászné úttól a Hegyhát útig terjedő területet egy környezeti egységként kell tekinteni.  A rekonstrukció során a Natura 2000-es természetvédelmi hatásbecslés megállapításai, valamint a környezetvédelmi előírások szerint kell eljárni a Normafa történelmi, kulturális hagyományainak figyelembevételével. Kiemelten fontos a fenntarthatóság elve mentén az egész éves használat lehetőségének kidolgozása oly módon, hogy a Normafa környékén élők nyugalma ne sérüljön.

b)  A közlekedés szabályozása a Normafa területén a közösségi közlekedés előnyben részesítésével
Ennek keretében az Önkormányzat kezdeményezi az Eötvös út - Konkoly-Thege úti kanyar forgalomcsökkentését, a Távcső utca kiépítését, a buszforduló és a Normafa Síház melletti gépjárműparkoló áthelyezését az Eötvös út 40. és környékén lévő ingatlanok bevonásával. Az Önkormányzat szakmai és jogi támogatást nyújt a Fogaskerekű Vasút nyomvonalának meghosszabbításához és végállomásának elhelyezéséhez, szintén az Eötvös út 40. és környéke területére, továbbá kezdeményezi a Gyermekvasút környezetkímélő vasúttá történő átalakítását és a Libegő korszerűsítését.
A túlzott gépjárműforgalom csökkentése érdekében az Önkormányzat kezdeményezi a Normafa területén kívüli kisebb közösségi parkolók kialakítását (a Zugligeti úton, Budakeszi határában, a Szépjuhásznénál, a Hűvösvölgyben), ide vezető túraútvonalakat épít ki, valamint kezdeményezi P+R parkolók kialakítását a közösségi közlekedési hálózat megállóihoz kapcsolódóan.

c) A területen található rossz műszaki állapotú, többnyire műemlékvédelem alatt álló épületek felújítása, új funkciók szerinti hasznosítása
Ennek keretében kerülhet sor természetvédelmi-oktatási központ kialakítására a Béla király út 59/E szám alatti ingatlanon, az egykori Fácán vendéglő épületének közösségi célú felújításával. Szintén feladat az önkormányzati tulajdonú, Zugligeti út 64. szám alatti, egykori Lóvasút végállomás épületének felújítása, közösségi célú hasznosítása.

d)  A "Normafa Kapu", a Normafa központi területének megújítása, kialakítása
Az Önkormányzat tulajdonát képező, Eötvös út 48. szám alatti ingatlan adhat helyet az ún. "Normafa Kapu" látogató- és információs központnak. Kiemelten fontos az Eötvös út 40. szám alatti, egykori Olimpia Hotel kisajátításának és bontásának kezdeményezése. A parkoló áthelyezését követően kerülhet sor a Normafa Síház vendéglátó funkciójának kibővítésére, játszóhely, közösségi tér kialakítására.

e) Korlátozott síelési lehetőség biztosítása
Ennek keretében valósítható meg a Szaniszló rét környékén az oktató sífutó pálya, a Kis-Norma lejtőn a hajdani sípálya egy részének a Mátyás király útig történő helyreállítása mobil felvonó telepítésével, a természeti környezetet nem károsító húzólift visszaállításával, illetve adalékmentes, csapadékvízből előállított hó felhasználásával.
Az Önkormányzat a síelést támogató fejlesztések hatásainak vizsgálatára egy környezetvédelmi szakemberekből álló bizottságot hoz létre, amelynek feladata folyamatosan figyelni a használatból adódó esetleges kockázatokat és a Normafa természeti környezeti értékeire gyakorolt hatásokat. Biztosítani kell a szánkózás és a síelés biztonságos elkülönítését.


f)  A közbiztonság javítása felügyeleti jelenléttel, illetve térfigyelő kamerák telepítésével

g) A Normafa környezeti terhelésének, zsúfoltságának enyhítése érdekében a túraútvonalak nagyobb területre történő széthúzása, kijelölésük a Hűvösvölgyig és a Hármashatárhegyig
A biztonságos használat érdekében szükséges a futók, sífutók, túrázók, kerékpárosok, valamint a sétálók által használt útvonalak szétválasztása. A fogyatékkal élők, különösen a  mozgáskorlátozottak és látássérültek számára is látogatható területek kerülhetnek kialakításra.


h) A szükséges infrastrukturális háttér kialakítása
Ennek keretében az Önkormányzat többek között csomagmegőrzőket, öltözőket, padokat, hulladékgyűjtőket, valamint kulturált illemhelyeket és biztonságos, környezetkímélő, ellenőrzött tűzrakó helyeket biztosít, illetve alakít ki. Az Önkormányzat a Jánoshegyi utat felújítja, és a közvilágítást oly módon alakítja ki, hogy az ne terhelje felesleges fénnyel a környezetét. Az Önkormányzat kisebb játszóhelyeket hoz létre, és az Anna-réten található játszóteret teljesen felújítja.

Címkék: facebook határozat Hegyvidék Normafa

6 komment

15/01/17 - 18:41

Így fog kinézni az átépített Széll Kálmán tér

 

 

 

Szólj hozzá!

15/01/13 - 16:31

Körvonalazódik

_mg_1527_550_jpg.pngMa sok konkrétum kiderült a Normafa fejlesztésével kapcsolatban. Nem lesz sportcentrum vagy sícentrum, nem lesznek új építmények, nem lesz a tájat elcsúfító nyári bob pálya, és nem lesz hosszú, a Harangvölgyig érő sípálya sem. Ellenben szeretnénk rendbe tenni a lepukkant, régi épületeket, a Jánoshegyi utat, kellenek öltözők, padok, szemetesek, és a közbiztonságot javító térfigyelő kamerákra is szükség van. Egy kis szakaszon javaslatot teszünk a régi, tárcsás felvonó helyreállítására, a sífejlesztésnek ez lesz a legradikálisabb eleme. Aki részletesebben szeretne tájékozódni a terveinkről, az itt olvashatja el a részleteket. Aki pedig a ma bemutatott Natura 2000 hatásvizsgálatot szeretné elolvasni, innen töltheti le az anyagot.

 

Címkék: hatástanulmány Facebook Pokorni Zoltán Hegyvidék Normafa Musicz László

1 komment

15/01/11 - 13:19

Holnap végre elindul!

kep_3.jpgTöbb mint 15 éves ígérgetés után holnap végre elindul a Széll Kálmán, más néven Moszkva tér rekonstrukciója. A korábbi megalomániás tervek után most 5.3 milliárd forintból szeretnék rendbe tenni Buda egyik szégyenfoltját. Az ígéretek szerint a mai, elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, a mainál sokkal rendezettebb, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, Buda közlekedése pedig – a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével összehangolt munkáknak köszönhetően – megújul. A munkálatok több mint egy évig fognak tartani.

Látványterv: BKK, origo.hu

 

Címkék: felújítás Facebook Hegyvidék Széll Kálmán tér Moszkva tér

1 komment