Üdvözöljük a XII. kerület alpolgármesterének blogján!

Váczi János feljegyzései filmekről, zenéről, sportról, politikáról és a hegyvidéki kerületben történő dolgokról szólnak. No, meg minden másról, amit érdekesnek talál arra, hogy írjon róla.

16/11/22 - 15:46

Egy ügy, amelyik pont fordítva történt

Varjú László DK-s képviselő szokatlan hangnemű állításaival szemben az említett Kútvölgyi úton található ingatlan helyi védelem alá helyezését pont a Hegyvidéki Önkormányzat kezdeményezte 2007-ben. Az eljárásrendnek megfelelően az akkori főépítész erről írásban értesítette az ingatlan tulajdonosát, a Royal Investment Kft.-t. A tulajdonos azonban ezt követően sürgősen, még a védettséget foganatosító képviselő-testületi döntés hatálybalépése előtt lebontotta a telkén levő, a Hegyvidék épített örökségét jelentő régi villát. Emiatt az önkormányzat építéshatósági eljárást indított a céggel szemben, aminek következtében a tulajdonost 27.6 millió forintos bírsággal sújtották. A Hegyvidéki Önkormányzat ezen túl határozatot hozott, hogy a cég az elbontott épületet eredeti, „műemléki” formájában állítsa helyre, vagyis építse vissza. A tulajdonos ezt a döntést megfellebbezte  és az ügyben másodfokon eljáró Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azt a meghökkentő határozatot hozta 2008-ban, hogy miután a tulajdonos a jogerős védetté nyilvánítás előtt már elbontotta az épületet, annak helyreállításáról nem kell gondoskodnia.

Mindez a Gyurcsány kormány ideje alatt történt, amikor az a Forgách Imre vezette a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatalt, aki Gyurcsány Ferenc bizalmasaként később, 2009-ben az akkori miniszterelnök felkérésére a kormány Igazságügyi és Rendészeti minisztere lett. Miután a Gyurcsány kormány Közigazgatási Hivatala a XII. kerületi önkormányzat álláspontjával ellentétesen, az ingatlan akkori tulajdonosának kedvező döntést hozott, meghiúsítva ezzel az újraépíttetési szándékunkat, az önkormányzat 2011-ben értelmetlennek látta az épület nélküli üres telek további helyi védetté nyilvánítását, ezért azt saját rendeletében is megszüntette. A tulajdoni lap tanúsága szerint csak évekkel később, 2015-ben került sor arra az adás-vételre, ami során az ingatlan a Pharaon-Delta Fejlesztési Kft. tulajdonába került.

Összefoglalva a lényeget: a helyi védettségi eljárást az önkormányzat nem megszüntette, hanem kezdeményezte, aki az elbontott épület helyreállítását megakadályozta pedig nem volt más, mint a DK elnökének, Gyurcsány Ferencnek korább bizalmas munkatársa. 

 

kutvolgyi_villa1642.jpg

Kép: http://magyarnarancs.hu/belpol/a-szaudi-szomszed-101257 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vaczijanos.blog.hu/api/trackback/id/tr1711989348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása