Üdvözöljük a XII. kerület alpolgármesterének blogján!

Váczi János feljegyzései filmekről, zenéről, sportról, politikáról és a hegyvidéki kerületben történő dolgokról szólnak. No, meg minden másról, amit érdekesnek talál arra, hogy írjon róla.

19/10/28 - 09:43

Továbbra is olyan legyen a Hegyvidék, ahol jó élni!

„A huszonegyedik században az emberek elvárják, hogy lehessen beleszólásuk az életüket és a lakókörnyezetüket meghatározó ügyekbe” – mondja dr. Váczi János alpolgármester, aki szerint a Normafa helyi népszavazással is megerősített rehabilitációs programja az egyik legjobb példa a Hegyvidéken immár gyakorlattá vált közösségi bevonásra. A polgármester általános helyettese annak kapcsán tekintett vissza az önkormányzat eddigi eredményeire, hogy közel egy évtized után távozik alpolgármesteri tisztségéből.

https://www.hegyvidekujsag.hu/archivum/archivum-2019-oktober-15/tovabbra-is-olyan-legyen

Szólj hozzá!

19/06/28 - 22:26

Építőipari nívódíj - Lóvasút

Építőipari nívódíjat kapott a kerület egyik legszebb műemléki épülete, a tavaly felújított Lóvasút.

Címkék: műemlék Budapest Hegyvidék XII kerület Nívódíj Lóvasút

Szólj hozzá!

19/05/12 - 13:59

Az elmúlt napokban több helyen is valótlanságok jelentek meg a sajtóban a Zalai úton megváltozott forgalmi renddel kapcsolatban. Az igazság a következő:

A Japán Nagykövetség évekkel ezelőtt, még a Demszky érában szabálytalan módon lezáratta a Zalai út legfelső részét a főváros közútkezelőjével. A lezárás a Zalai út és a György Aladár út közötti kb. 80 méteres szakaszt érintette. Kirakattak egy olyan táblát, amely nem létezik a KRESZ-ben, és amely kizárólag a Japán Nagykövetség és a rezidencia látogatóinak engedte meg a behajtást, annak ellenére, hogy ezen a részen négy ház, illetve társasház is található. 

A Zalai út a Hegyvidéki Önkormányzat tulajdonában, fenntartásában és kezelésében levő közút, tehát az Önkormányzat tartja karban, javítja, és az FKF Zrt. végzi rajta a szemétszállítást, ezért is érthetetlen, hogy a Japán Nagykövetség hogy gondolta ennek korlátozását.

Tavaly a Zalai út egy másik részén az Önkormányzat munkatársai járdaépítést végeztek, akkor érkezett megkeresés az egyik társasházból, hogy gondot okoz nekik a mostani forgalmi rend, mert az ingatlanjukat a behajtási korlátozás miatt csak a Zirzen Janka utca felől tudják megközelíteni. A táblák kihelyezésében jogosult Budapest Közút Zrt-nek jeleztük a problémát. A Japán külképviselet képviselőjével is beszéltünk, aki azt állította, hogy nem tudtak arról, hogy szabálytalan, amit korábban kértek a Fővárostól, illetve azt kérte, hogy ha változik a forgalmi rend, ne lehessen parkolni biztonsági okokból a kerítésvonaluk mellett.

Az új táblákat kihelyező Budapest Közút Zrt. ezután helyesen "kivéve célforgalom" részére megváltoztatta a behajtást, tiszteletben tartotta a külképviselet kérését, ezért csak az utca egyik oldalán engedélyezte korlátozottan a várakozást. Ezen a területen, illetve a korábban kialakított közterületi parkolókon bárki, aki jogosult, parkolhat; az érintett ingatlanok lakói, vendégeik, vagy akár a követségi ügyfelek.

A megváltozott forgalmi rend és az új táblák kihelyezése óta semmiféle panasz nem érkezett sem a Japán Nagykövetség, sem az érintett ingatlanok tulajdonosai részéről az Önkormányzathoz. 

 

Szólj hozzá!

19/04/16 - 11:28

Baleset a Lóvasútnál

Baleset történt a Lóvasútnál. Szerencsére személyi sérülés nem történt, és a műemléki épület sem sérült. Ha az autósok a Zugligeti úton is betartanák a sebességhatárokat, valószínűleg nem kerülne sor ilyen balesetekre.

Címkék: budapest baleset hegyvidék lóvasút zugliget zugligeti út

Szólj hozzá!

19/04/11 - 16:55

Díjazott tervek a Városmajorban

A Városmajori Szabadtéri Színpad ötletpályázatára érkeztek érdekes, jó tervek. Az Urbanista cikkét végig görgetve lehet megnézni azt, hogy az építész szakma mit javasolt.

Címkék: budapest kultúra átépítés Városmajor Hegyvidék Szabadtéri Színpad ötletpáyázat

Szólj hozzá!

19/02/26 - 15:48

Anna-réti kápolna

Egyetértek Zubreczki Dávid írásával. Odafigyeléssel, a természeti értékek megóvásával, valamint kellő alázattal és körültekintéssel szabad csak a kis kápolnát elhelyezni a Normafánál. Ezért minden lehetséges tervet külön Natura 2000-es vizsgálatnak fogunk alávetni.

Az Urbanista mai cikke itt olvasható.

Szólj hozzá!

19/01/12 - 15:23

A hóesés, amikor a Fogas is karambolozott

Sokan még emlékeznek az elképesztő 87-es havazásra. Az évfordulóra erős képekkel jelentkezett a Fortepan, a cikket itt lehet elolvasni. Szomorú kerületi kötődése volt azoknak a napoknak, a Fogaskerekű karambolnak két halálos áldozata volt. 

Fotó: Urbán Tamás / FORTEPAN

Címkék: havazás fogaskerekű

Szólj hozzá!

18/12/22 - 11:58

A másik Lóvasút

Kevesen tudják, de a Hegyvidéken egy másik épület is a Lóvasút stílusában épült, amely évek óta kempingként, és telente korcsolyapályaként is üzemel. A MOME diákjai ennek a megújítását kapták feladatul. Érdemes elolvasni az Urbanista írását.

Kép: Urbanista

Szólj hozzá!

18/10/25 - 19:32

Új iskolaépület a Zugligetben

A Zugligeti Általános Iskola négyezer (!) négyzetméterrel bővül, aminek során megújul és új funkciót kap az évtizedekig elhanyagolt zugligeti Fácán villa is. 8 új tanterem, csoportszobák és egy hatalmas tornaterem is készül. Ezzel az iskola nemcsak a legjobb fekvésű, hanem az egyik legmodernebb budai intézmény lesz.

Szólj hozzá!

18/10/02 - 16:51

Újabb futókör a Hegyvidéken

Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutóval, a tavalyi év sportolója szavazás győztesével avattuk fel a legújabb, gumiburkolatú futókört a Gesztenyés kertben. Aki szeret futni, most már három helyszínen; a Városmajorban, a Normafánál és a Gesztenyés kertben is jó minőségi, az ízületeket is kímélő gumipályán hódolhat szenvedélyének.

Szólj hozzá!

18/09/20 - 08:55

Elkészült a Kulturális Szalon

Szeretném mindenkinek figyelmébe ajánlani az Urbanista cikkét, amely a ma átadott Kulturális Szalonnal foglalkozik. Ez a modern, minimalista épület nemcsak a legújabb, hanem szerintem az egyik legszebb középület Budán.

Szólj hozzá!

18/09/05 - 13:25

Nagy Laci is támogatja a kampányunkat

Nagy Laci, a magyar kézilabdasport kerületünkben élő legendája is eljött, hogy jelenlétével támogassa a ma induló, a gyalogátkelőhelyeink biztonságáért indított kampányunkat. Mindezt úgy, hogy ma délután már tétmérkőzése van Veszprémben, jövő héten pedig Bajnokok Ligája meccsre készülnek a csapattal.
Ez bizony gigantikus jófejség. Köszönjük!

1 komment

18/08/02 - 10:18

Gigantikus csőtörés - óriási kár

Egy főnyomócső robbant szét a hajnali órákban, hatalmas kárt okozva a Városháza téren. A Vízművek munkatársaival folyamatosan dolgozunk a károk elhárításán, de az hetekig, sőt lehet, hogy hónapokig is eltarthat. 

Szólj hozzá!

18/07/16 - 10:43

MOM Sport szurkolói klub

Bár a döntő kimenetele sokaknak csalódást okozott, a MOM Sport szurkolói klubja a labdarúgó világbajnokság egyik legjobb hangulatú óriáskivetítős helyszíne volt. Két év múlva az EB-n, reméljük közösen szurkolhatunk ugyanitt a magyar válogatottnak.

Szólj hozzá!

18/06/22 - 09:55

Megújult a Csörsz Park

Lezárult a Csörsz park fejlesztésének második üteme, átadtuk a felújított játszóteret is. Klassz lett, próbáljátok ki ti is!

A fejlesztésről részletek itt olvashatók.
Videó-összefoglaló ide kattintva.

Szólj hozzá!

18/06/04 - 09:51

Kilátás a Kulturális Szalon teraszáról

Ilyen a kilátás a hamarosan elkészülő Kulturális Szalon teraszáról. Előtérben az önkormányzat épülete, háttérben a Budai Vár.

 

Szólj hozzá!

18/05/21 - 19:02

Ismét gyönyörű villa lesz a titkos AVH-börtönből

A Lóvasút után egy újabb védett hegyvidéki épület korhű megújítása indul. A szebb napokat megélt, régi Eötvös úti épület a Normafa fogadóépülete lesz, sok közösségi funkcióval.
Zubreczki Dávid cikke: https://index.hu/urbanista/2018/05/21/normafa_avh_borton_rajk_villa/ 

Fotó: Szekeres Máté / Index

Szólj hozzá!

18/05/03 - 12:41

Királyhágó tér - május

Szólj hozzá!

18/04/24 - 09:18

Hegyvidéki látkép

Német rendszámú Porsche terepjáró parkol szabálytalanul a Villa Bagatelle előtt – miközben onnan 30 méterre, a Királyhágó téren legalább tíz szabad parkolóhely van.

3 komment

18/02/21 - 10:03

Hotel Olimpia bontása

Heteken belül indul a Hotel Olimpia bontása a Normafán. Ha érdekelnek a részletek érdemes megnézni a Blikk TV összeállítását: http://www.blikk.hu/blikk-tv/aktualis/ma-romokban-all-a-bajnokok-szallodaja-a-normafan/0xmw3nh

 

Szólj hozzá!

18/01/16 - 14:57

Hegyvidéki tél

Szólj hozzá!

18/01/14 - 11:51

Tél a Hegyvidéken

Az első hófehér nap 2018-ban. 

1 komment

18/01/12 - 11:39

Baleset a Tündérsziklánál

Bár a Hegyvidéken rengeteg gyönyörű, felfedezésre váró hely van, ilyenkor télen a rossz látási viszonyok és a vizes, csúszós, vagy fagyott talaj miatt legyen mindenki nagyon óvatos és körültekintő.

Forrás: https://24.hu/belfold/2018/01/12/szakadekba-zuhant-egy-fiatal-budan-fotoval-videoval/

 

Szólj hozzá!

17/12/11 - 14:02

Elgondolkodtató

2015 őszén le kellett mondanunk a Városháza tér avatását, mert előző éjszaka Párizsban sokkoló terrortámadás történt. 2017-ben, a Hegyvidéki adventi vásár látogatóit kék betontömbökkel védi a rendőrségi a korábbi teherautós, gázolásos merényletek miatt. Ki gondolta volna ezt pár éve?

1 komment

17/12/08 - 12:06

Érdemes kipróbálni

03.jpg

Az új MOMkult játszótéren kialakított trambulin jó eséllyel a legnépszerűbb játék lesz.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása