Üdvözöljük a XII. kerület alpolgármesterének blogján!

Váczi János feljegyzései filmekről, zenéről, sportról, politikáról és a hegyvidéki kerületben történő dolgokról szólnak. No, meg minden másról, amit érdekesnek talál arra, hogy írjon róla.

11/08/23 - 10:58

Tűzijáték

Azért itt a Hegyvidéken is történnek elképesztő dolgok. Tegnap többen is felhívtak, hogy mégsem volt szép dolog, hogy szombat este pénzt kértünk azoktól a látogatóktól, akik az egyébként ingyenes János-hegyi Erzsébet-kilátóból szerették volna megnézni a tűzijátékot. Először nem is értettem, hogy mi ez a képtelenség, aztán estére egy kis nyomozás után összeállt a kép. Az elmondások alapján kiderült, hogy a kilátó kávézójának üzemeltetője úgy döntött, hogy egy kis plusz bevételre tesz szert, ezért bárkinek a megkérdezése illetve beleegyezése nélkül, önkényesen jegyet kezdett árulni az esti tűzijátékra. Tették ezt annak ellenére, hogy a kávézóra vonatkozó bérleti szerződésükben egyértelműen le van írva, hogy a kilátót látogató nagyközönség számára biztosítani kötelesek a kilátó területére a szabad bejárást. Ez a tény azonban nem zavarta őket, és az elmondások szerint ezer, kétezer és háromezer forintot kértek a látogatóktól, attól függően, hogy ki milyen magasról szerette volna nézni a fényeket. Az már csak külön érdekessége a dolognak, hogy az első szintről, az „ezer forintos páholyból” nem is látszik semmi a környező fák lombjai miatt. Az ügy elképesztő, hiszen ha ez igaz, minimum csalásról, jogalap nélküli gazdagodásról, és birtokháborításról beszélünk. Ennek megfelelően az önkormányzat jegyzője rendőrségi feljelentést tett ma a XII. kerületi kapitányságon. Kérdés azonban, hogy mi történik azokkal az emberekkel, akiket akár több ezer forintra is „lehúztak” szombat este. Véleményünk szerint vissza kell hogy fizessék nekik azt a pénzt, amit jogtalanul elvettek tőlük. Ezért kérünk mindenkit, aki úgy érzi, hogy megkárosították, forduljon közvetlenül a jegyeket árusító üzemeltetőhöz, ha pedig nem jár sikerrel, akkor a rendőrségen tegyen bejelentést.

Címkék: rendőrség facebook kilátó tűzijáték 20 hegyvidék augusztus erzsébet kilátó jános hegyi

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vaczijanos.blog.hu/api/trackback/id/tr983173114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vittore. 2011.08.23. 15:49:01

Kedves Váczi Úr! Ezt ugye maga sem gondolja komolyan? Hogy fizessék vissza a vidékieknek? Hogy fizessék vissza a külföldieknek, akik csak azt nem látták, hogy jó magyar szokás szerint megint átverték őket? Még ha a pénzt vissza is fizetnék mindenkinek és tényleg az történt, hogy illetéktelenül szedtek be pénzt, akkor is mindenképpen rendőrségi ügy!

Páneurópai Harci Kos 2011.08.23. 15:56:20

Gyakorlatilag nem ér sokat, az érne, ha a jegyző bizonytalan időre (mondjuk a szezon végéig, szépen bezáratná azt a kávézót)

Amadeo 2011.08.23. 21:15:04

Kedves János!
Az index-ről tévedtem ide....
1. Elsőként szögezzük le, hogy a kilátó ugye mindennap 20 óráig van nyitva, gondolom erről van szerződése az üzemeltetőnek is az önkormányzattal
2. Ha erre van szerződése az üzemeltetőnek, akkor vajon miért kellene elvárni tőle, hogy a szerződéses kötelezettségein túl később, este is ingyen tartsa nyitva a kilátót?
Ha nincs/nem erre van a szerződés - akkor itt azért az Önkorm. is furán viselkedik... eddig senki sem vette észre, hogy 8 után nincs nyitva???

3. Nyilvánvaló, hogy nem tud egész Budapest oda felmenni, tehát számomra bizony logikusnak tűnik, hogy a szűkös lehetőséget valahogyan "kiosszuk". Ez persze történhet érkezési sorrendben, ill. sorsolással, ill. egyéb módon is, azonban önmagában a pénz, mint eszköz erre szerintem nem alkalmatlan. (Hiszen a hajókért is kérnek pénzt a Dunán ilyenkor)
4. Fentiektől függetlenül a pénz-szedés nyilván bizonyos szempontból megkárosítja az Önkormányzatot - az Index cikk szerint végül visszafizették a helyszínen - per helyett inkább a szerződéses feltételeket kéne szvsz tisztáznia az Önkorm.-nak.

5. Sajnálatos, és szégyellem magam, de mégis az az érzésem, hogy valamely önkormányzati vezető/képviselő felment oda, VIP kiszolgálásban reménykedett, ehelyett még hirtelen belépőt is kértek tőle - ezért hát most a perelés...
Normál üzleti együttműködésben nem szokta az első hibát per követni, nem??

6. A múltban, az előző években hogyan zajlott az aug.20 a kilátóban?

Szíves válaszait, kommentjeit tisztelettel köszönöm

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.23. 22:30:36

Kb 10 évvel ezelőtt néztük onnan a tüzijátékot. már 19:45-kor épp hogy felfértünk a torony tetejére.

Akkor ingyen volt. Még lefele a libegő is.

jan 2011.08.23. 23:06:55

Ahogy előttem is írták, a kilátó 20 óráig van nyitva, az a fura, hogy egyáltalán bárkit felengedtek oda.

Váczi János 2011.08.23. 23:26:59

@Amadeo: Kedves Amadeo,
Szerintem ne keverjük össze a dolgokat. Az üzemeltető a kilátó oldalában levő kis büfét és az előtte levő teraszt bérli tőlünk. A kilátóba felmenő emberekhez semmi köze, arra nem vonatkozik a szerződése, de ha figyelmesen elolvasod a posztomat, abban is benne van, hogy nem is gátolhatja a kilátó használatát. Ezért is érthetetlen, hogy a büfé üzemeltetői miért nyitották ki a kilátót és kezdtek el jogtalanul belépti díjat szedni az arra járóktól. Ez olyan, mintha saját zsebre kiadnám valakinek a szomszédom lakását miközben ők nyaralnak. A kilátót egyébként sötétedés után bezárjuk, mert nem biztonságos este a szűk lépcsőkön felmenni, ezért is felháborító amit csináltak, hiszen így is szerencse, hogy nem történt baleset. A munkatársunk, aki a helyszínen volt a közterület-felügyeletünk vezetője, aki teljesen véletlenül volt ott és megdöbbenve látta, hogy az elméletileg bezárt kilátóban mi folyik. Bár a végén adtak vissza pénzt, de szerintem ez csak egy része volt a beszedett pénznek. Ebben az ügyben nem per lesz, hanem rendőrségi feljelentés történt csalás miatt.

Ptiszai 2011.08.24. 08:12:58

Kedves Váczi János!
Ebben pont annyira ludas a kocsmáros mint az önkormányzat.
Miért nem zárják le a lépcsőfeljárókat?
Ugye azt írja a terasz részt bérli a kocsmáros, a kilátó többi részéhez semmi köze. A kilátó lépcsőit ajtóval le lehet zárni, amit maguk nyitnak ki reggel és zárják este.
Bérlőkre hogy bízhatják ezt?
Közben veszélyről beszél Ön.
Remélem magukat is előveszi a hatóság.
A másik...
Véletlenül a közterület-felügyeletünk vezetője "odatévedt" .
Politikusok szeretik az embert hülyének nézni tipikus esete.:)))

GatyaPityu 2011.08.24. 08:32:12

Én is az index.hu-ról tévedtem ide...
Úgy látom, van itt néhány beépített embere a vendéglőnek, és nagyon szórakoztató ahogyan próbálják magyarázni a bizonyítványukat.
Hogy mennyire érzi magát sárosnak a vendéglő üzemeltetője/tulajdonosa, arra bizonyíték, hogy különösebb ellenállás nélkül visszaadták a pénzt azoknak, akik reklamáltak, kvázi tudják ők jól, hogy helytelen ahogy eljártak, de azért bepróbálkoztak. Hiába, mindig mondják, hogy találékony ember a magyar. :)

Váczi János 2011.08.24. 13:32:04

Kedves ptiszai!

A kilátó este nyolc órakor bezár. A rendőrségi eljárás feladata lesz kideríteni, hogy ki és miért nyitotta ki a kilátót. Mindenesetre nemcsak csalás történt, hanem veszélyeztetés is, hiszen az épület adottságainál fogva sötétben könnyen balesetveszélyes lehet ott a közlekedés. Kérdés, hogy ki viselte volna a felelősséget, ha a nyerészkedés miatt valaki balesetet szenved ott?

Vegha 2011.09.02. 15:49:40

Nem lennék meglepődve, ha az "éppen odatévedt kollégájuk" nyitotta volna ki azt az ajtót.
Vagyunk néhányan, akik rendszeresen felmászunk a kilátóhoz (a 20 órás zárást a mai napig nem értem miért nem lehet a naplementéhez igazítani). A mellékes kápolnában 24 órás biztonsági szolgálat tanyázik, mely többek közt a "toronyőr" feladatot is ellátja. ezt a céget az Önkormányzat alkalmazza a saját területének őrzésére.
Tehát a kulcskérdés: ki nyithatta ki azt a titkos ajtót, melynek felügyeletével az Önkormányzat megbízásában lévő biztonsági cég van megbízva.
...
egyéb kérdés ?
süti beállítások módosítása