Üdvözöljük a XII. kerület alpolgármesterének blogján!

Váczi János feljegyzései filmekről, zenéről, sportról, politikáról és a hegyvidéki kerületben történő dolgokról szólnak. No, meg minden másról, amit érdekesnek talál arra, hogy írjon róla.

13/09/10 - 21:28

Csúsztatások a Normafánál

norma.jpgA Normafa fejlesztésével kapcsolatos törvényjavaslat beterjesztése több helyen is megjelent a médiában. A fejlesztésről néhányan orbitális baromságokat, vagy csak egyszerű hazugságokat, csúsztatásokat írtak, mint például egy 800 négyzetméteres templomról, amit majd közpénzből építünk meg. Ennek annyi a valóságtartalma, hogy a kerület határozhatja meg annak a kis engesztelő kápolnának a paramétereit, amelyet magánadományokból építenek, természetesen meg sem közelítve ezt a méretet. Olyan hírek is megjelentek, ahol erdőirtást vizionált a szerző, pedig minden tervünkben az szerepel, hogy a régi, több mint 50 évig működő sípálya eredeti lesiklópályáit rehabilitáljuk, amely szinte kizárólag, cserjés, bozótos részek tisztításával jár. Úgy tűnik, a 2014-es választási kampány elkezdődött…

Címkék: facebook Hegyvidék Normafa

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vaczijanos.blog.hu/api/trackback/id/tr535506484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szakállasbácsi 2013.09.10. 22:44:37

Nem kell ettől parázni, ez csak azt jelenti, hogy az emberek szeretik a Normafát. Az övék. Féltik. Tessék információt adni, látványterveket közzétenni, esetleg az embereket az őket érintő döntésekbe bevonni. Ez olyan anakronisztikus dolog tudom. Macerás, meg minden. D e m o k r á c i a. Hülye szó, nem is magyar, mi? Nem kompatibilis az éktelen randa madárral, aki a kardon csücsül?

Ptiszai 2013.09.11. 07:34:24

Miért nem rakja be a tv. tervezetet?
Maga helyett berakom:
www.parlament.hu/irom39/12083/12083.pdf
Uram!
Gyalázat ez a tv. tervezet!
Horthy sem mert hozzányúlni a Normafához!
Buda levegője.

Ptiszai 2013.09.11. 07:41:41

Pintér Sándornak mi köze van a Normafához?
Ennyi az ideje?
Olyan jó a rendőrség belügy, nincs ás dolga?

Ptiszai 2013.09.11. 07:49:22

Nem lesz erdőirtás?
Hivatkozik az erdő védelmi törvényre:
"Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: erdőtörvény) 82. §-a rendelkezik az erdő igénybevételének következményeiről. ..."

Majd, itt jön a lényeg:
"A javaslat a fenti szabályoktól eltérően rögzíti, hogy az erdő igénybevétele esetén az ingatlan mindenkori tulajdonosa mentesül az erdővédelmi járulék megfizetése, illetve csereerdősítés alól, amennyiben az igénybe vett ingatlan esetében annak megfizetésére jogszabály alapján kötelezettsége keletkezik."

Ezt képesek maguk engedni budai lakosok?
Ne nyúljon senki a Normafához!!

Ptiszai 2013.09.11. 07:56:28

Sícentrum!
Minek?
Hó nem lesz, a tél február-március és pár hét amíg van hó.
Hóágyúval pótolják méregdrágán a havat?
Aki ezt kigondolta nem él Budapesten, vagy Budán!
Miközben az állam el van adósodva!
A NAV-nak a legnagyobb adósa az állami hivatalok és az önkormányzatok!
Állam nem fizeti a járulékokat, és maguk megaberuházáson gondolkodnak?
Ébredjenek már fel ?

Takibátyó 2013.09.11. 15:15:30

Vérlázító ez az egész ötlet!

Ha megvalósul a beruházás, pont az fog tönkremenni a környéken, ami jelenleg a legnagyobb értéke: Óriási tömeg lesz, megnövekedett autóforgalom, dugó az Istenhegyi út környékén, más városrészekből, sőt a környező településekről ide érkező emberek, zaj- és környezetszennyezés, csökkenő zöldterület stb.

Váczi úr, ha Ön és a Polgármester úr felelős politikus, akkor elsősorban a kerületi lakosok érdekeit kell szem előtt tartania (és pl. nem a síszövetségét vagy a jelenleg üresen álló Olimpia Hotel tulajdonosáét)!

Az ügy horderejére tekintettel elvárható mminimum, hogy a kerületi lakosok szavazzanak, és csak társadalmi felhatalmazás birtokában valósuljon meg a projekt.

Ui.: Most hallottam, hogy a Kimbi óvoda átépítési határideje ismét csúszni fog, és szeptember helyett az új határidő 2014 január. Azaz egy csomó gyereknek addig nem lesz óvodája. Talán inkább ezzel legyen kedves foglalkozni....

Laszlo Erica 2013.09.11. 17:16:06

Kedves Váci Úr, ha Önöknek annyira fontos az itt élő emberek véleménye, (ugye , mi választottuk be Önöket,sajnos)akkor ne szkanderezzenek velünk, hanem rendezzenek egy fórumot, és hallgassák meg az itt lakók véleményét. Higgye el sokkal többen ellenzik ezt mint gondolnák. Apropos itt lakok... nem csak azok élvezik a Normafát akik itt laknak, az egész városból jönnek ide fel egy kis csöndért, nyugalomért, és nem a vustli, vidámpark, bob pálya érdekli őket.

Laszlo Erica 2013.09.11. 17:18:44

@Takibátyó: Nem csak az itt lakóké a Normafa, nagyon sokan jönnek ide fel kirándulni, kisgyerekekkel, kutyákkal, stb. Megint az lesz majd, hogy fizetös lesz a belépés, áhh, nagyon ki van ez találva, csak a pénzről szól az egész.

Chac 2013.09.11. 18:12:41

A Turizmus a leggyorsabb és egyik legfontosabb jövedelem teremtő pénzügyi forrás . Gratulálok a fejlesztéshez kivánom hogy a Fogaskerekü a Gyermekvasut nyomtáva illeszkedjen a Fogaskerekü nyomtáv fejlestéséhez egészen a Kaland Parkig a fogaskerekü jelenlegi végállomása változatlanul maradhat csak a Svájci uti felüljárotól érdemes egyenesen aparkon keresztül vinni az uj nyomvonalat. A Budai erdők egyre jobban átláthatók szebbek mint a Bécsi erdők mert gyönyörüen galyazzák, egyre többen látogatják csak a szemetet kellene naponta környezedvédelmi okok miatt a szeméttartókból hétvégén, ünnep napokon is kisvállalkozóval tisztitani.A fejlesztés reménykeltö összekötve a hegyeket egy kábel kocsi rendszerrel Normafa, Kis Svábhegy, Magyar Királyi vár Gellért Hegy megálókkal.Egy Svájci Ausztriai tapasztalatcsere talán kooperácio elengedhetetlen. Köszönöm.
Bálint Károly Vegyészmérnök Geo. Techn.Sikeres fejlesztést a Magyar Turizmus nevében. MISZ.

Chac 2013.09.11. 18:22:59

Ha van hó sielni szánkozni lehet a Normafánál ,ha nincs Nordikozni tavasszal nyáron összel vagy télen.
Fákat ültetni is lehet csakugy mint szöllöböl is lehet bort késziteni.A tervezés szempontjából se nem oszt se nem szoroz ez a kérdés, mivel a helyi szabály szerint ha egy fát kivágnak egy méter magasságban ahány centiméter az átmérő annyi csemetét kell ültetni.Ez pontosan olyan értelmes helyi szabály mint a talajcsere közmüvesités esetén. Az agyagot ,márgát stb. alföldi homokkal helyetesiteni ezzel megkönnyiteni a jövöbeli karbantartást.Köszönöm.

Dr.Korász 2013.09.13. 09:50:55

@Takibátyó: On gondolt mar arra, hogy@Ptiszai:

Igen, folyton ugyazezt ezt kapjuk a kozigazgatasban: "ez nem az en felelossegem"; "ez nem hozzank tartozik", "nem a mi asztalunk, forduljon inkabb xy-hoz.".

Kis tulzassal: senkinek semmihez sincs koze, semminek nincs felelose. Ennek a proketnek van egy felelose: Pinter. Legalabb hozza fordulhat, es elmondhatja, hogy nem ert vele egyet.

Dr.Korász 2013.09.13. 09:56:07

@Takibátyó: Vegre lesz egy hely, ahova az orszag minden szegletebol csaladok johetnenek egy hetvegi szabadidos, sportolos programra.

Persze, ha az Onon mult volna, ma Budai Var, vagy Citadella sem lenne, es a kornyeken elo csaladok csemetei ma is egigero gazban bujocskazhatnanak.

Takibátyó 2013.09.13. 10:34:04

Kedves dr. Korász,
XII. kerületi lakosként nem szeretném, hogy az "ország minden szegletéből családok" jöjjenek. Nincsen erre rászorulva az Önkormányzat és a kerületi lakosok sem...

Egy kis optikai tuning valóban ráférne a Normafára, de alapvetően olyannak kéne maradnia, mint amilyen most.

Ui.: Egyébként is, milyen érdekek és szándékok vannak a háttérben, ha a Kormány foglalkozik az üggyel?! Ez önmagában aggasztó... Kicsit hasonlít a Sukoró-ügyre, aholy Gyurcsány Ferencet most hallgatták meg a perben...

Ptiszai 2013.09.13. 11:01:54

@Chac: NEM és NEM!
Fogaskerekű meghosszabbítása az jó ötlet.
Széll Kálmán tértől (Moszkva tér) menjen fel a Normafáig!
Majd sorompóval zárják le a Normafát!!!
Csak az ott lakók, és az engedéllyel rendelkezők mehessenek be.
A Fogaskerekű jegyárát hétvégén vigyék le a BKV jegy árának a felére, ezzel a túrázók, a pihenőknek megéri gyalog felmenni. Otthon hagyják az autójukat.
NEM kell történelmi emlékhely!
Van elég a városban.
NEM kell bármilyen ÚJ épület, aki enni akar az menjen le pár utcával. Nem bulizó, kajáló, vigadó hely az erdő.
NEM kell sípálya, nincs is hó ma már.
NEM kell futóknak kiépített út.
Erdőben minek?A városban a parkokban érthető.(futó voltam, tudom miről beszélek, sokat futottam a Normafánál).
Ne jöjjenek fel KÜLFÖLDI turisták autóbuszokkal, ahhoz ott van a város.
Pihenőhely és túrázóhely maradjon a Normafa.
Én is mérnök vagyok, ah már odaírta Ön is.:)

Dr.Korász 2013.09.13. 11:06:22

@Takibátyó: Megertem, hogy On es sokan masok a keruletben nem szeretnek ezt. Sokan vagyunk, akik viszont igenis szeretnek, igy egy helyi nepszavazas elobb-utobb elengedhetetlen lesz.

A Kormany beavatkozasa szerintem inkabb arrol szol, hogy legyen is valami az otletbol, es minel hamarabb. A kormany vegig tudja eroltetni a donteseket, akar torvenymodositasokkal is, a XII. ker egyedul azonnal belefulladna az ellenerdekek tengerebe.

Ptiszai 2013.09.13. 11:11:00

@Takibátyó: Igen.
Demszky el volt foglalva a kb. 500 milliárd Ft-os (aranyból lehetne a sín) metrójával, így nem volt ideje mással foglalkoznia, minden mást tönkretennie.
Hála a jó égnek.
A politikai húzzon el a jó fenébe, az lehet vörös vagy narancs színű!
Volt már tabáni borpince álmuk önöknek, a lakosság leszavazta Önöket.
Városmajori parkot szintén tönkretennék a gördeszkapályával.
Ott is sok fát kivágnának.
Nem volt maguknak elég a Kossuth téri 160 fa kivágása?
A képviselő "uraknak", elvtársaknak nagyon kell a mélygarázs.
BKV-ra bezzeg nem képesek felszállni.
Minden pénzről, önös érdekekről, szól 2010 előtt, de most is!

Dr.Korász 2013.09.13. 11:11:14

@Ptiszai: Kedves Ptiszai Ur! Miert nem?

Reszben idevag Henry Ford klasszikus mondasa, miszerint "Ha megkerdeztem volna, hogy mit szeretnenek az emberek, azt mondtak volna, hogy gyorsabb lovakat."

2 eves kisfiunk van, es mi nagyon orulnenk, ha par ev mulva a megujult Normafan toltene a szabad ideje egy reszet, nem pedig moziban, vagy a TV elott. Feltetelezem, hogy sokan vagyunk igy a kornyeken

Ptiszai 2013.09.13. 11:14:48

@Dr.Korász:
"2 eves kisfiunk van, es mi nagyon orulnenk, ha par ev mulva a megujult Normafan toltene a szabad ideje egy reszet, nem pedig moziban, vagy a TV elott. Feltetelezem, hogy sokan vagyunk igy a kornyeken "

Eddig nem tudtak Normafára menni, mondjuk BKV-val?

Ptiszai 2013.09.13. 11:24:02

@Dr.Korász:
"Reszben idevag Henry Ford klasszikus mondasa"
Sajnos nem vág ide.
A fakivágás nem a fejlődés útja!
Nem képesek felfogni az emberek!
Ahogy látom a budai önkormányzatok SEM!
Buda levegője a Budai hegyek, a Normafa!
Ezenkívül a Gellért-hegy - Tabán- Vérmező- Városmajori park - Budai hegyek park kapcsolat..
Egyiket is megbolygatják a budaiknak rossz lesz ... főleg a nyarak.
Maguknak nem elég intő jel a forró nyarak?
Belvárosban 39-40 fokok?
Gondolkodjanak el ezen.
Pont az ellenkezője kellene.
Minél több fát ültetni a városban!

Dr.Korász 2013.09.13. 11:24:17

@Ptiszai: Szerencsere, mi gyalog vagy biciklivel jarunk a Normafara, de sokan persze BKV-val.

A Normafa ma egy kihasznalatlan, gazdatlan, gazos terulet hihetetlen adottsagokkal.

Megtehetjuk, hogy igy hagyunk mindent, esetleg egy kicsit helyrepofozzuk a teruletet. Gondoljunk a gyermekeinkre es azok majdani csemeteire is, akiknek egy modern igenyeket kielegito majdani Normafa remek hely lesz csaladi programokhoz, a sport szeretetenek kialakitasahoz stb.

Remelem, hogy a XII. kerulet a "gyorsabb lovak" helyett az "autot" valasztja majd.

Dr.Korász 2013.09.13. 11:30:10

@Ptiszai: Az On erveivel egyetertek es nem gondolom, hogy egy ilyen beruhazas,vagy az ide latogatok szamanak megugrasa olyan nagy terhet rona a termeszetre.

Ellenben, az idelatogatokat a termeszet tiszteletere, ovasara osztonozheti.

Chac 2013.09.13. 11:31:15

@Chac: Szent Péter autóját ami a két lábát jelenti

Chac 2013.09.13. 11:33:04

@Ptiszai: Logikus válasz ,köszönöm .

Ptiszai 2013.09.13. 11:34:35

@Dr.Korász: Kádár sem merte megbolygatni az erdőt a Csillebérc megépítése után.
Utakat hozzák rendbe, de nem kellenek új épületek, parkoló hely, történelmi hely stb.
Ne legyen elsődleges szempont a turizmus, az emberi igények maximális kiszolgálása!
Mondjanak le a fogyasztói igényeikből egy kicsit.
Ki lehet bírni a gazos erdőt.
Az erdő TERMÉSZETES velejárója a gaz.
Emberi idiotizmus ez a gaz kifejezés.

Chac 2013.09.13. 11:34:41

@Ptiszai: Ilyen gondolkodással és logisztikával szebb lesz mint a Bécsi Erdők,köszönöm.

Chac 2013.09.13. 11:38:20

Emberi idiotizmus a civilizácio rákbetegsége a világon mindenütt ezért szükséges a hatósági munka ,végső esetben Rendőrség sulyos esetben a Katonaság,köszönöm.

Dr.Korász 2013.09.13. 11:41:33

Az erdohoz tudtommal nem nyulnanak, esetleg seta- es futooszvenyeket ujitananak, ami jo lenne.

A gaz nem az erdoben van, hanem az utak menten. A fuvet nem, vagy alig nyirjak a mezon, terdig er a gyom nyarankent.

Gondolom, az On kertjeben sincs gaz.

Tiszteletben tartom az On velemenyet, a felesegemmel egyutt sejtettuk, hogy lesznek hozongok szep szammal, akik a feljodes es a valtozas utjaban allnak. Ez Magyarorszag, a "felig ures" pohar orszaga.

Ptiszai 2013.09.13. 11:42:35

@Chac: Pontosan.
Az oktatás lenne a legfontosabb!
Mondjuk a hittan és erkölcstan mellé (vagy helyettük) kötelező környezetvédelem az iskolákban.(mint pl. Norvégiában).
Ettől nagyon messze van a magyar politika..

Ptiszai 2013.09.13. 11:44:39

@Dr.Korász: Hőzöngök?

Hú...

Mi az hogy utak mentén gaz?
Átesnek a gazon?
Magának ez a fejlődés?
Jaj...:)

Ptiszai 2013.09.13. 11:46:28

@Dr.Korász: Ne hasonlítsa már a kertjéhez az utak menti "gazokat".
üdv.
1 hőzöngő.

Dr.Korász 2013.09.13. 12:00:43

A csupa nagybetus NEM-ek alapjan, amiket az egyik hozzaszolasaban olvastam, legalabbis eroteljesen tiltakozik a tervek ellen.

Chac 2013.09.13. 12:03:58

Az oktatás lenne a legfontosabb!
Mondjuk a hittan és erkölcstan mellett a Környezetvédelmet az Elemi iskolákban sőt az Ovódákban siker élmény alapu oktatással

Kiss János utcában van az Óvo és Tanitóképző ott kell kezdeni az értékes oktatást mert Középiskolában nagyon dedikált Tanár és feltételek függvénye

Ezért értékes lenne a Tanárképzőt integrálni az üres MOM elötti Nagy Jenő
Csörsz utca sarkán lévő épületben a Kazinczy utcából.

Vonzó lenne az épület is a kiváló Tanárképzéshez!

Óvó Tanitó Tanárképzés integráltan a leghatékonyabb Oktatási infrastruktura,köszönöm.

Takibátyó 2013.09.13. 13:51:53

Kedves dr. Korász,
három kicsi gyerekünk van, de most is remekül szokták magukat érezni a Normafánál (tudnak biciklizni, kirándulni, van játszótér, lehet rétest enni, télen szánkózni stb.), és semmi "modern igényük nincs".

Másrészt a beruházás biztosan a zöldkörnyezet rovására fog menni, hiszen meghosszabbítják a Fogas vonalát, sípályt alakítanak ki, parkolókat építenek stb.

A környezetet pedig gigaberuházás nélkül is karban lehetne tartani, a füvet le lehetne kaszálni, az utakat be lehetne kátyúzni stb.

Szóval semmi értelmes magyarázata nincs a giga-beruházásnak, hacsak az nem, hogy valakik sok pénzt akarnak keresni.

Laszlo Erica 2013.09.13. 17:21:27

Abból is látszik hogy az emberek háta közepére sem kell ez a "beruházás",hogy minden erőlködés nélkül 4 óra alatt összegyűjtöttünk több mint 500 aláírást.Ha annyira a kórszellemet emlegetik, és a haladást, akkor nézzék meg a külföldi trendeket, ahol, konkrétan minden fa mellé 1 rendőrt állítanak, és védik a természetet és nem mindent rondítanak össze mindent vásári bob pályákkal, meg parkolókkal. Micsoda agyament őrület, fákat kivágni, hogy parkolót építsenek. Még a ringlispiel, oriás kerék, vattacukorgép, stb... ezek hiányzanak, remélem adtam pár jó ötletet. Mért álljunk meg félúton? vágjuk ki az összes fát, erdő helyett csináljunk vidámparkot..

Ptiszai 2013.09.13. 17:46:25

Erről beszélek, fideszes önkormányzatoknak a fa csak gond:
444.hu/2013/09/13/oreg-platant-vagtak-ki-az-olimpia-parkban/

Vérmezőn 1 éve két 80 éves fát kivágtak.
Semmi bajuk nem volt.
Fákat csonkítanak minden parkban és megmagyarázzák.
Petőfi Gimnázium elött (Attila út) áll egy 60-80 éve fa.
Diákok kedvenc helye a fa "volt".
Gyalázat amit műveltek fele kb. márciusban.
2/3-nál levágták a fa lombkoronáját.

Ptiszai 2013.09.13. 17:50:16

@Dr.Korász:
Olvasta amit bemásoltam és előtte adtam tervezet linket?
"Ptiszai 2013.09.11. 07:49:22"

2009-es favédelmi törvényt (ami egy nagy semmi, de legalább van) Pintér ignorálni akarja.
Mi ez ha nem pénzről szól?

Ptiszai 2013.09.13. 17:56:15

Illés Zoltán a fák védője 2010 előtt a Liszt Ferenc téren.
Igaza volt!Roosevelt téren is kint volt!
Most hol van?
Illésnél a környezetvédelem addig tartott amíg nem győzött a pártja:
m.cdn.blog.hu/fe/fedor/image/post/illes_zoltan.jpg

Ptiszai 2013.09.13. 18:02:57

@Dr.Korász: Ezt írja:
"A Normafa ma egy kihasznalatlan, gazdatlan, gazos terulet hihetetlen adottsagokkal.
"

MARADJON CSAK GAZDÁTLAN!
Értse már meg végre!!!!!!!!!?????
Ahová belép az ember: ROMBOL!

Ptiszai 2013.09.13. 18:08:55

Dr Kohász!
Mondjanak le a KÉNYELEMRŐL ha erdőbe mennek!
Képesek erre?!
Menjenek végig a Kék-túrán, én a 80-as években végig mentem.
Nincsenek a turista utak tisztítva!
Képzelje el, a lábunkat a szúrós tövisek végigkarcolták.
Nem haltunk bele.:)
Próbálják ki.:)

Misoo 2013.09.15. 23:26:55

Ha csak azt a régi kis pályát újítják meg, nem lesz nagy templom, alig vágnak ki néhány cserjét, hova az 5 milliárd (5 000 000 000) HUF, amit erre a tervre szánnak? Vagy ekkora lesz az infláció, vagy a korrupció, vagy mindkettő?

Postás Gizi 2013.09.16. 08:06:41

Agyament őrült ötlet ez az egész, remélem valaki meg tudja érdemben torpedózni.
Rendszeresen járunk a Mátrába túrázni. 15-20km-es kirándulásokat teszünk az erdőben úgy, hogy nincsen gaztalanítva, nincsen a turista ösvény karbantartva, nincsenek büfék, nincs bobpálya, nincsenek üzletek és nincs sípálya se a hegy nagy részén. Sőt, nincsen giga parkoló sem. És ennek ellenére - illetve pont emiatt - csodás ott sétálni az erdőben, a hegyen. A gaz a természet része. Attól szép.
Ha ilyen hülye idióta emberekkel lenne tele a világ, akkor már rég lebetonozták volna a Mátrát is, beton csövekbe terelték volna a sok sok kis patakot és az egész hegység egy nagy sípálya lehetne. Nyáron meg bobpálya.

Idióta barmok.... Budapest így is rettenetes zöld szempontból. Ha megnézitek a sok sok újonnan épült (átépült) teret - pl. Kálvin vagy Móricz - mindenhol lebetonozták az egészet. Alig van zöld terület. És még ennél is kevesebbet akarnak? Megérdemlik a budapestiek, ha hagyják...

BiaStrom 2013.09.16. 10:57:42

Részemről támogatom az ötletet. Igen is tud működni sípálya ebben a magasságban, a mai technológiával biztosan. Bécsben is van 500 méter magasan. Nagyon komoly pénzeket költöttek már az elmúlt évekbe magán csoportok megvalósítási tanulmányokba. Kikérték a legnagyobb osztrák sípálya fejlesztők szakvéleményét és egyértelműen működőképes az ötlet. Ha a meglévő pályák nyomvonalát tisztítják meg valóban nem kell jelentős mennyiségű fát kivágni. Akik háborognak bármiért is javaslom, hogy látogassanak el a konferenciára ahol a sí szakma is felszólal. www.sielok.hu/rovat/hirek/cikk/normafa-park-konferencia/
A beruházás megtérüléséről annyit, hogy ha minden magyar család aki jelenleg is kijár síelni Ausztriába, csak 4 hétvége költségét, itthon a Normafánál költi el, már megtérült a beruházás.
süti beállítások módosítása