Üdvözöljük a XII. kerület alpolgármesterének blogján!

Váczi János feljegyzései filmekről, zenéről, sportról, politikáról és a hegyvidéki kerületben történő dolgokról szólnak. No, meg minden másról, amit érdekesnek talál arra, hogy írjon róla.

14/03/28 - 11:11

Orosz nemzeti fitnesz

rtr3dd64.jpg

Különös módon értelmezik a mindennapos testnevelést Szibériában. Az iskolásokat jéghideg vízzel locsolják, akik ezt követően fürdőruhában futnak a hóban.

Az ismert amerikai Time magazin külön cikkben foglalkozik az új orosz nemzeti fitnesz programmal, amit Vlagyimir Putyin elnök hétfőn jelentett be. A program érdekessége, hogy az nem más, mint az 1930-as években Sztálin által kidolgozott „készenlétben a munka és a haza védelmére” néven futó kezdeményezés újraindítása, amit a februárban Szocsiban megrendezett téli olimpia maradványkeretéből finanszíroznak. Putyin nem titkolt szándéka, hogy az Oroszországban GTO rövidítésű programot életkortól függetlenül, lehetőleg minél többen űzzék az általános fittség javítása és fejlesztése céljából. Azt, hogy a szeptemberben induló modern, újraindított program pontosan milyen elemekből, vagy versenyszámokból áll egyenlőre a titok homálya fedi, mindenesetre Sztálin idejében futni, úszni, ugrani, síelni és talán nem meglepő: gránátot hajigálni kellett. A felmérőkön született eredmények alapján arany és ezüstjelvényeket osztogattak, amit a sportos oroszok büszkén viseltek a szocializmus és ezzel együtt a GTO program összeomlásáig.

A Time cikke azért elsüt egy olyan ironikus megjegyzést, miszerint a Putyin felé éves beszámolással működtetett program célja az, hogy az oroszok minél fittebben tudjanak dolgozni és harcolni hazájukért, de ennek indulása természetesen csak véletlenül esett egybe a Krím félsziget elfoglalásával. A dolog érdekessége, hogy az Egyesült Államokban szintén működik egy nemzeti fitnesz program a mindenkori elnök felügyelete alatt The President’s Challenge néven. A több mint 35 ezer iskolában futó program, amely militáns elemek helyett inkább erő, állóképességi és nyújtási gyakorlatokat tartalmaz szintén oklevelek és kitüntetések segítségével díjazza a résztvevőket. Az amerikai program egyik vezetője tavaly októberben a Magyar Olimpiai Bizottság szemináriumán mutatta be rendszerük működését magyar edzők és sportszakemberek számára.

Címkék: sport facebook Time Oroszország Putyin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vaczijanos.blog.hu/api/trackback/id/tr125882913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása