Üdvözöljük a XII. kerület alpolgármesterének blogján!

Váczi János feljegyzései filmekről, zenéről, sportról, politikáról és a hegyvidéki kerületben történő dolgokról szólnak. No, meg minden másról, amit érdekesnek talál arra, hogy írjon róla.

16/09/30 - 10:08

A város legszebb futópályája

futas02.jpg

Eddig a margitszigeti futókör volt a legjobb, legegyedibb gumiborítású futópálya a fővárosban, tegnap azonban hivatalosan is felavattuk a Normafa két kilométeres (1740+300 m) futópályáját, ami legalább akkora sportélményt jelent majd a futóknak, kocogóknak. Az biztos, hogy itt a legjobb a levegő, és páratlan panorámában gyönyörködhetnek a sportolók. Érdemes kipróbálni.

pz_balog_vj_kozmann01.jpg

Címkék: sport futás Budapest Hegyvidék

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vaczijanos.blog.hu/api/trackback/id/tr4611753889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cogito verus 2016.09.30. 16:39:54

A futópálya tényleg szép és hasznos az ízületek kímélése szempontjából is.
Az egész átalakítással kapcsolatban viszont több problémám van:

Az egész projekt a sokak által látogatott terület kiterjesztését, növelését célozta meg. Ehelyett a látogatók létszámának további koncentrálódását okozta.
Helyesebb lett volna, ha a Budakeszi út irányába történt volna fejlesztés.

- a gyalog ösvény tervezés és kivitelezése is hibás. A tervezésnél nem vették figyelembe a terepviszonyokat. A magasabb tereprészekről intezzív csapadék esetén sár önti el a pálya egyes szakaszait. A cipőre ragadó sár lyukakat, mélyedéses két hagy maga után,a vízfolyás befedésére használt laza murva nem marad a helyén és az intenzív mozgás során a sportolók cipőjébe kerül, illetve az ösvény környezetébe folyik tovább.

- a futó pálya növénysávval történő elválasztása az aszfaltos úttól gyönyörű, csak nem praktikus. Ez folyamatos gondozását igényelne, amit szerintem szárazság estén nagyon nehéz lesz biztosítani. A növények egy része már telepítéskor száraz volt vagy elpusztult.
- futópálya völgyfelöli rézsüje mar is tönkre ment, a telepített gyep nagy részével együtt a túlzottan elszaporodott vaddisznó állomány miatt.
A munkák előtt csak a Sport szálló magasságában volt látható a vaddisznók nyoma, túrkálása. Ma mar a busz véállomásától szinte a Libegőig mindnhol.
Ma láttam, hogy a túrást az ünnepélyes átadásra elgereblyézték illetve az elválasztó sávban kitúrt növényeket visszahelyezték. Remélem világos, hogy ez csak optikai "tuning"... A feltöltésére hozott talajjal együtt vakondok is jöttek.
A disznókat is a talajban található férgek érdeklik.

Végül egy kérdés a futópálya használatával kapcsolatban:
A futópálya elvileg csak és kizárólag futásra szolgál. Amit persze általában nem tartanak be.
Miért?
Természetesen a pályát használóknak tekintettel kell lenni egymásra, legyenek akár gyalogosok, kocogók vagy tempósabban futók.
A kizárólagosság egyes futókat kifejezetten aggresszív magatartásra ösztönzi.
A napokban egyikük fenyegetően, fizikai aggressziót sejtetve lepett fel az egyedűl edző lányommal szemben, amit csak a környéken levő emberek jelenléte akadályozott meg.
Érdeklődöm, hogy miért ne lehetne példáúl gumi végű nordic walking bottal edzeni rajta, hisz ez semmiféle kárt nem tesz a borításban.
A napokban tűsarkú cipősdoboz hölgyek grasszáltak a pályán, ez pl valóban felsértheti a felületet.

Kérem fentiek megfontolását.
Tisztelettel: Orbán Imre
süti beállítások módosítása