Üdvözöljük a XII. kerület alpolgármesterének blogján!

Váczi János feljegyzései filmekről, zenéről, sportról, politikáról és a hegyvidéki kerületben történő dolgokról szólnak. No, meg minden másról, amit érdekesnek talál arra, hogy írjon róla.

13/12/04 - 14:42

Gáz van, nincs gáz!

gaaz.jpgElég nagy gáz van a Zsolna utcában. Pontosabban gáz nincs, hiszen a Fővárosi Gázművek elzárta. Ezzel azért több probléma is van. Az első, hogy hibaelhárításból eredő vezetékkiváltásra hivatkozva feltúrták a járdát, amit nemrég újítottunk fel. A második, hogy több ház, illetve lakás fűtés és meleg víz nélkül maradt télen a hidegben, ami joggal háborítja fel az érintett lakásokban élő embereket.  A legelképesztőbb azonban az, hogy a kivitelező ajánlgat a lakóknak egy olyan céget, amely gyorsan visszakapcsolja a fűtést, ha valaki 200 ezer forintot befizet nekik. Arra kértem ma a Fővárosi Gázművek vezetőjét, hogy sürgősen találjanak megoldást ezekre a problémákra.

Címkék: facebook gáz Hegyvidék Zsolna utca Gázművek

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vaczijanos.blog.hu/api/trackback/id/tr915675517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2013.12.06. 22:31:29

Tavaly a XI. ker. Radvány utcában volt ugyanez.
Olyan helyen játsszák el, ahol legalább 400 ezer ft egy nm az ingatlanár, mert ott ki tudják dobni az ablakon a 200 rugós "gyors visszakapcsolást". Világos a koncepció, mint a nap.
Nem új jelenség tehát, engem az tör le, hogy a válaszreakció ennyire késlekedik.

Zsolna 2013.12.07. 14:38:22

Zsolna utcai lakosként felháborítónak tartom, ami az utcában zajlik lassan több mint 2 hónapja. A járda felújítása (tulajdonképpen nem is felújítás, hanem járda építés, mert eddig ezen az oldalon nem volt rendes járda kialakítva) csak a páratlan oldalon történt meg (bár ennek a szükségessége erősen megkérdőjelezhető, ugyanis az utca forgalma egyáltalán nem indokolta, hogy mindkét oldalon legyen járda). A gázfelújítás a páros oldalt érinti, tehát az az állítás, hogy a frissen felújított járdát széttúrták volna, nem igaz. Viszont a páros oldali járda felújítása még mindig várat magára.

A másik dolog, ami vérlázító:
A páratlan oldal felújítása november elejére befejeződött, ekkor jelent meg a gázművek, aki teljesen széttúrta az utcát. Ezen a napon a közterületen, a járda egy részén parkoló autókra figyelmeztetést rakott ki a hegyvidéki közterület felügyelet, hogy ezentúl nem lehet ott parkolni (megjegyzem 10 éve, amióta itt lakom, soha nem szólt senki azért, mert a páratlan oldali "járda" egy részén parkoltunk). De rendben, törvénytisztelő állampolgárként elfogadom. Viszont a gázfelújítás előrehaladtával annyira feltúrták az utcát, hogy ha a járda mellet parkolnánk, akkor a munkagépek, de még az átmenő forgalom se férne el rendesen. Így kényszerűségből (amíg a munkálatok tartanak) muszáj a járda egy részére parkolni, hogy a forgalmat ne akadályozzuk.
December 3-án este ¾ 9-kor a kint parkoló autókat (többet közt az enyémet) megbüntették, mondván, hogy szabálytalanul állok a járdán. Világ életemben ügyeletem, hogy ne kövessek az autómmal szabálysértést, álmomban sem gondoltam, hogy a saját lakásom előtt fogok büntetést kapni. Mivel nem lehet megoldani, hogy az autót ne a közterületen hagyjam (sok más emberrel egyetemben az utcában), ezért mindenképpen szükség van a közterületen való parkolásra, azt pedig nem lehet kérni a lakosoktól, hogy több mint egy hónapig ne tudjanak a saját házuk környékén parkolni.

Rajnák 2013.12.08. 12:18:10

Én a Zsibói utcában lakom. A szomszédom a 4-ből, egy bizonyos Poczkodi Lajos nevű idióta az elmúlt napokban többször is kihívta a közterületi felügyelőket meg a rendőröket hogy megbüntessék azokat, akik kényszerűségből a gázcsőfektetés miatt rosszul parkoltak a melletünk levő Zsolna utcában. Ennek az alaknak, aki mindenkit mindenért feljelent tényleg a zártosztályon lenne a helye.

Zsolna 2013.12.10. 21:00:58

Köszönöm az információt, azt hiszem elbeszélgetek az úriemberrel....

Keresettszemély 2014.01.15. 20:02:21

Először az eredendő témához, a Zsolna utcai gázcsőcseréhez szólnék hozzá:
Váczi Alpolgármester úrnak írtam:
„röviden:
itt a Zsibói utca (Zsolna utca keresztutcája) abból az időből (két éve, 2011-ben) amikor a gázcsövet cserélték.

https://www.google.hu/maps/preview#!q=budapest%2C+zsib%C3%B3i+4&data=!1m8!1m3!1d3!2d18.999423!3d47.505558!2m2!1f135.41!2f67.28!4f75!2m9!1e1!2m4!1ss0EIUAkV94DRqLRsV20exQ!2e0!9m1!6sZsib%C3%B3i+utca+%2F+Zsolna+utca!5m2!1ss0EIUAkV94DRqLRsV20exQ!2e0!4m15!2m14!1m13!1s0x4741de94e36d8215%3A0x39fcd95727adbb4a!3m8!1m3!1d2181116!2d19.5053827!3d47.1611615!3m2!1i1120!2i603!4f13.1!4m2!3d47.5053022!4d18.9989943&fid=5

A gázművek elöre bejelentve és a figyelmet felhívta arra, hogy a telekhatáron belül a levő 40 éves vezetékek alkalmasságát ellenőrizzék, mert a törvény szerint a visszakötés feltétele a tömörség megfelelő állapota.
Fontos: a 40 éve olyan gázt, a “városi gázt” használták, ami VIZES volt (óbudai gázgyár: szénből fejlesztett gáz). Később földgázra cserélték a gázt, ami már SZÁRAZ. Ez azért fontos, mert akkoriban menetes csatlakozással építették ki a vezetékeket, amit kóc tömített. A kóc megdagadt a gázban levő víztől és tökéletesen tömített. A földgázra átálláskor erre figyelmeztettek mindenkit, de a felzúdulás miatt az azonnali csőcserét elhalasztották, a vezetékeket nem ellenőrizték. A száraz gáz miatt a kóc kiszáradt, de a festés még tömített a viszonylag alacsony gáznyomás miatt. Lassan a gáz nyomását is emelték, mert az egyre több felhasználó miatt azonos átmérőjű csövön csak így lehetett több gázt eljuttatni a fogyasztókhoz. Ekkor is szóltak, hogy a lakásokban, a telekhatáron belül a lakásokig ellenőrizzék és cseréljék HEGESZTETTre a gázcsöveket a felhasználók. Nem tették...

Fényezem magam: 2007-ben a csatolt térképrészleten is látható Zsibói 4-ben megtettem közös képviselőként. A most zajongó szomszédaink csak mosolyogtak, a házunkban tulajdonostársaink nekem estek, hogy megbolondultam, pénzt dobok ki... Nekik is elmondtam a fentieket, megmutattam a korrodált csöveket. Mindezt nyáron, olcsón tettük.
Nem is volt – az utcában CSAK a mi házunknál! a visszakötéskor az utcai csőcserekor, 2011-ben. Megjegyzem, hogy az utcában levő társasházak akkor is a csodára vártak: volt ahol csak novemberre készült el a csőcsere a visszakötéshez.

A Zsibói utcai csőcsere idején az egyik dolgozó munkás felhívta a figyelmemet és megmutatta a képen látható gödörnél a csövet Zsolna-Zsibói sarkon. Azt mondta, nem érti, hogy miért nem cserélik a Zsolna utcában is, mert a környéken CSAK OTT NINCS MÉG műanyagra CSERÉLVE a 40-50 éves vascső. Ezt megjegyeztem.
Az utóbbi két évben a Zsolna 2, óvoda és a Zsolna 4. előtt (kanadai nagyköveti rezidencia) gyakori volt a gázszag és szinte méterenként cserélték a gázcsövet.

Eljött a 2013 ősze és a Zsolna utcában kezdték a járdát javítgatni (FIGYELEM: a mostani gázcsőcsere miatt csak néhány helyen vágták át a járdát egy-egy méteren és nem az utat. Az út még a régi, foltozott). Ekkor (2013. szeptember közepe!)felhívtam és a fentieket elmondtam a az önkormányzatot, Borsodi Lászlót. Elmondta, hogy idén a Zsibói utca egy részét és a Zsolna utcai járdákat fogják felújítani és köszöni, hogy a gázcső matt szóltam, felveszi a kapcsolatot a Főgázzal, innen lehet a 2013. október 31-i válasz a Főgáztól. Valószínű ezt tette és ezért fogtak ellenőrzésbe a Zsolna utcában. Az ellenőrzés végeredménye lehetett az a konklúzió, hogy azonnal cserélni kell a vezetéket a Zsolna utcában.

Megjegyzem, hogy a most felzúdult házakban lakók általam ismert tulajdonosaiknak is elmondtam, hogy a régi vezetékre nem köthető vissza a gáz a balesetveszély miatt. Elhárították a felhívásomat, ők is csodára vártak. Nem jött el a csoda... Hirtelen és azonnal nem válogathattak a vállalkozók között. Megjegyzem, hogy ilyen munkához minősített vállalkozót kell alkalmazni, legfeljebb a gödör kiásáson lehetett volna előre gondolkozással spórolni.

Most itt tartunk: a visszakapcsoláskor vették csak komolyan a veszélyes csöveik miatti lekapcsolást. Ön sem gondolhatja, hogy bármely felelős személy engedélyt ad a korrodált és szerelésnél eresztő vezeték visszakötésére!

Továbbra is ajánlom a segítségemet a tisztázáshoz. Most a gázműnek van igaza. a tulajdonosok felelőtlenül nem ellenőriztették a vezetéket évtizedek óta, bár kötetességük lett volna. Most pedig más felelősségvállalását várnák el. Ez nem megy.

A tisztánlátás mindenkinek megadatott, csak használni kellene.

Üdvözlettel:

Poczkodi Lajos”

Keresettszemély 2014.01.15. 20:13:05

@Zsolna: Váczi Jánostól, az Irhás árok felújításának átadásakor írta:

„Irhás árok: Javában folynak az őszi útfelújítások a kerületben. Az itt élők kommunális adójából járdákat, lépcsőket, utakat hozunk rendbe, parkolót bővítünk, és eddig közel háromezer kátyút javítottunk ki.”

Itt, ebben a mondatban a lényeg talán az - az út elkészülte mellett -, hogy lássák az ott lakók, hogy valaki, ŐK, az ott lakók megfizették ezt a munkát. Az is benne van kimondatlanul, hogy két eset lehet az új úttal: vigyáznak rá, vagy tönkreteszik hamar és akkor megint évtizedek alatt gyűlik össze annyi pénz, hogy megint felújíthassák, vagy hosszú ideig élvezhetik a pénzükön készült jó minőségű útat.

Más, kicsit előrébb járó országokban ezt nem kell mondani, ez a tudatosság természetes az ott lakóknak. Itt sajnos mondani kellett volna.

Az ott lakok kimondatlan kötelessége az értékek megóvása, a szabályok betartása, betartatása másokkal is a közterületen. Nem lehet ott minden méteren a közterületfelügyelő, a rendőr. Igenis az ott lakóknak kell szólni az arra feljogosítottaknak, hogy térítsék jobb belátásra a szabálytalankodó ott lakókat, oda látogatókat.

Keresettszemély 2014.01.15. 20:41:36

Mi történt a Zsolna utcában?
A kerület pénze arra volt elég 2013-ban, hogy a Zsolna utcában a járdát – mindkét oldalon helyreállítsa.
Ez a gázcső cseréje miatt félbeszakadt, vélhetően idén folytatódik – mondhatni -szerencsére. Az út alatti gázcső már rendben van egy időre. Úgy tudom a csatorna csere még hátravan. Az után sor kerülhet a teljes felújításra, a másik járda és az úttest felújításra is.
Mi volt a baj? Azoknak akik itt laknak és azoknak, akik azt hiszik a két hozzászóló bejegyzését olvasva, hogy nagyon gonosz vagyok  :
A Zsolna utca 300 méter. Aki a Zsolna közepén lakik, annak sem lett volna 200 méternél többet megtenni, hogy ne a tiltott helyen hagyja a kocsiját. Ugye nem nagy a távolság?
egyik ok:
Azzal, hogy a járdára állt a gyalogos forgalom is ellehetetlenült, az úttestre kényszerült, lévén a másik oldal és a fél úttest a gázcső csere miatt le volt zárva.
másik ok:
Ahová álltak a kocsival az a járdarész az volt, ami miatt felháborodva tettek bejegyzést: az elkészült, ÚJ járdát a bekötéseknél fel kellett bontani telkenként egy-egy méter hosszan. Szóval az új járdára álltak fel a kocsijukkal. nézzük miért kellett szót emeljek e miatt: a KRESZ csakis ott engedélyezi a járdán parkolást ahol elrendelték, DE ott is csak azon járműveknek, melyek tengelyenkénti összterhelése nem haladja meg az 1 tonnát. Ez könnyen ellenőrizhető a forgalmi engedély F1 rovatából: ha itt olyan számot talál valaki, hogy nem 2000 kp alatti, azzal a kocsival még akkor sem szabad a járdán parkolni, megállni, ahol engedélyezett, elrendelt a járdán parkolás. Az F1 sorban 2010 kp, ami manapság egy Opel Astra is lehet, már a két tengelyes járműnél azt jelenti, hogy az egyik tengelyen már meghaladja az engedélyezett 1000 kp-ot. Így a tervezés szerint a járda, a járdán található közműfedelek a terhelhetőségét meghaladó tömeg miatt sérülnek, idő előtt tönkremennek, beszakadhatnak.
Mire számítsunk, ha továbbra is hagyják az erre lakók, a rendészeti szervek, hogy a járdán parkoljanak:
Nézzék meg a Zsolna 2. alatti óvoda előtti szakaszt! Néhány év alatt – különösen a közműfedelek és a járdaszegélyek közelében – 15-20 cm-t süllyedt meg, gyakorlatilag megsemmisült. Ha szabályosan használnak egy járdát, akkor azt csak akkor kell ilyen mértékben felújítani, ha megunták a mintáját…
Jelen esetben az új járdát kezdték el még az átadás előtt tönkretenni! Ez nem volt szerencsés gondolat, ezért kellett szólnom érte.
Kérem, akik olvassák és a környékükön tapasztalják a járdarongáló parkolást, azok szóljanak a kerület épített környezetének megóvása érdekében! Nem az a szégyen, hogy szólnak a meggondolatlannak, oktalannak hanem a gondatlan, esetleg szándékos rongálás a szégyen!

Keresettszemély 2014.01.15. 20:47:23

A KRESZ azon része ami a megállás, várakozást szabályozza:

Megállás

40. § (1)245 Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell.
(2)246 Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén - ha közúti jelzésből más nem következik - akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad.
(3) Kétkerekű motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral és kerékpárral egymás mellett két sorban vagy az úttest széléhez viszonyítva ferdén is meg szabad állni, ha a járművek az úttestből egy személygépkocsi szélességénél többet nem foglalnak el. Ahol a várakozóhelyet útburkolati jel [18. § (1) bek. j) pont] jelzi, egy gépkocsi részére szolgáló helyen két ilyen jármű is megállhat.
(4) Lakott területen kívül járművel - a lehetőséghez képest - az úttesten kívül kell megállni.
(5) Tilos megállni:
a) ahol a jármű fényjelző készülék vagy jelzőtábla jelzésének az észlelését akadályozza;
b) ahol a jármű és az úttesten levő záróvonal vagy a jármű és az úttest másik szélén álló jármű között legalább három méter széles hely nem marad;
c) be nem látható útkanyarulatban, bukkanóban vagy más olyan helyen, ahol a járművet a többi jármű vezetője kellő távolságból nem észlelheti;
d)247 körforgalmú úton, útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik; az útkereszteződésben az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járműre - ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza - a tilalom nem vonatkozik;
e)248 kijelölt gyalogosátkelőhelyen, valamint a gyalogosátkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül;
f) hídon, aluljáróban, alagútban, valamint ezek be- és kijáratánál;
g) vasúti átjáróban és attól számított 30 méter távolságon belül, valamint vasúti, illetőleg villamospályán és ezekhez olyan közel, hogy a jármű a vasúti jármű, illetőleg a villamos közlekedését akadályozza;
h)249 más járművel a villamos, autóbusz vagy trolibusz megállóhelyet, illetőleg taxiállomást jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül, kivéve, ha útburkolati jelből más következik;
i)250 autóbuszöbölben, kivéve
ia) a kijelölt megállóhelyen megálló autóbuszt (trolibuszt), villamost,
ib) az utasok ki- és beszállásának idejére a személytaxit, a betegszállító gépjárművet, az iskolabuszt és a gyermekeket szállító autóbuszt, továbbá
ic) 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló járművet;
j) villamos megállóhelynél levő járdasziget és a hozzá közelebb eső járda közötti úttestrészen;

k)251 1000 kilogrammnál nagyobb tengelyterhelésű járművel járdán;

l)252 kapaszkodósávon, gyorsító-és lassító sávon, kerékpársávon, nyitott kerékpársávon, kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton;
m)253 különösen veszélyes helyen, az útburkolati jellel [18. § (3) bek.] jelzett területen;
n)254 autóbusz forgalmi sávban, kivéve
na) a kijelölt megállóhelyen megálló autóbuszt (trolibuszt), villamost,
nb) az utasok ki- és beszállásának idejére a személytaxit, a betegszállító gépjárművet, továbbá
nc) 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló járművet.
(6) Az (1), (4) és (5) bekezdés rendelkezése nem vonatkozik a forgalmi okból szükséges megállásra, valamint arra az esetre, ha e rendelkezések a jármű műszaki hibája miatt nem tarthatók meg.
(7) A jármű ajtaját a vezető csak akkor nyithatja ki, ha ezzel a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti.
(8)255 A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha
a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,

c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

(9)256 A járdán a mozgásában korlátozott személy (vagy az őt szállító jármű vezetője) járművével, a betegszállító gépjármű, az iskolabusz, a gyermekeket szállító autóbusz, a kerékpár, a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár a (8) bekezdésben említett egyéb feltételek fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.

Zsolna 2014.01.15. 20:49:33

@Keresettszemély:

Ön teljesen mellé beszél a parkolási ügyben.
Az én problémám az volt, hogy megbüntettek 20ezer forintra (természetesen fellebbeztünk), mert kényszerből a járda egy részén parkoltunk, csakis azért, mert a gázcső felújítás miatt nem lehetett máshol ezt megtenni. Az autó szükséges munkánkhoz és a megélhetésünkhöz, muszáj volt valahol estére otthagyni. Megkaptuk a figyelmeztetést (aznap mikor elkezdték feltúrni a fél utcát), hogy ne álljunk a járdára, nem is tettük volna, ha nem MUSZÁJ. Ha nem állunk fel, akkor nem tudnak közlekedni sem a munkagépek, sem az egyéb forgalom.

Az Ön "mérhetetlen jóindulatának" köszönhetően családoktól vett el a megélhetéshez szükséges pénzt, mert Önt pont akkor annyira zavarta a dolog, és hívogatta a közterületesek, amikor fel volt túrva az utca.

Láthatja, most egyetlen autó sem parkol már a járdán, mert nincsenek munkálatok, elfér a forgalom!

Másrészt: 18 éve itt lakom, és mint itt lakó tudom, hogy semmi szükség két ekkora járdára (nincs kihasználva), a felújított részen évtizedek óta parkolnak autók. Ha egy ilyen széles járda egy részén parkolnának, még akkor is bőven elfér a gyalogos forgalom, viszont az úttesten kevésbé lesz akadályozva az autók haladása, a szemközt jövők elfognak férni egymás mellett.

Aláírás gyűjtéssel kezdeményezni fogom az önkormányzatnál, hogy fessenek fel kijelölt helyeket, és akkor már teljesen szabályosan lehet parkolni a járdán és remélhetőleg Ön is elégedett lesz.

Keresettszemély 2014.01.15. 20:49:44

Várakozás

41. § (1) A 40. § rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell a várakozásra is.
(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:
a) a három külön úttesttel rendelkező út középső úttestjén;
b) lakott területen kívül főútvonal úttestjén;
c)257 ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást - az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül - akadályozza;
d) ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;
e)258 az úttesten ott, ahol a járdán a megállás megengedett.
(3)259 A mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla (61. ábra) tiltja. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével és - az (5) bekezdésben foglaltak szerint, tárcsa használatával egy óra időtartamig - a betegszállító gépjármű a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel) vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat. A kijelölt rakodóhelyre vonatkozó rendelkezés [15. § (6) bekezdése] azonban e járművekre is irányadó.
(4)260 Várakozást ellenőrző óránál munkanapon 8 és 18 óra, szombaton 8 és 14 óra között - ha pedig jelzőtábla [17. § (1) bek. e) pont] ettől eltérő időszakot jelöl meg, ebben az időszakban - csak az óra működtetésével és legfeljebb az órával jelzett időtartamig szabad várakozni. Lejárt órát a jármű eltávozása nélkül ismételten működésbe hozni tilos.
(5)261 Ahol jelzőtábla meghatározott időtartamú várakozást enged [17. § (1) bek. e) pont], a várakozás megkezdésének időpontját a járművön - gépkocsi esetében a jármű szélvédő üvege mögött - elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos.
(6)262
(7)263 A járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy a jármű önmagától el ne indulhasson és illetéktelen személy azt el ne indíthassa.
(8)264 A sürgősségi orvosi ellátáshoz kiadott várakozási engedéllyel (161. ábra) megjelölt személygépkocsi vezetője - amennyiben a várakozás egyéb módon nem lehetséges -
a) a 15. § (1) bekezdése b) pontjában, és
b) a 40. § (8) bekezdése a), b) és d) pontjaiban
meghatározott rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja.

Keresettszemély 2014.01.15. 20:56:57

A haladási iránnyal szembeni várakozás is szabálytalan. Az előbb idézett KRESZ-ben olvasható! Például a Zsolna utcában az páratlan oldalon a benzinkút felé mutató járműorral nem szabad megállni. Miért?
Mert a szembeni oldalra nem szabad áthajtani.
E mellett a technikai érv: a járművek tompított fényszórója jobbra fel világít, aszimmetrikus a fénykévéje. Általában az így beálló a tompított fényszórót használja a beálláskor, illetve az induláskor. Pontosan a szemben jövő szemébe világít, elvakítva a szemből érkező járművek vezetőit.

Zsolna 2014.01.15. 21:01:41

Egyrészt rosszul tudja, a Zsolna utca kb. 700 m. Itt ellenőrizheti is:
maps.google.hu/maps?saddr=Zsolna+u.&daddr=Istenhegyi+lejt%C5%91&hl=hu&ie=UTF8&sll=47.505794,19.001616&sspn=0.006494,0.016512&geocode=FUTZ1AIdNfkhAQ%3BFXjn1AIdJtohAQ&mra=dme&mrsp=0&sz=17&t=m&z=17

Másrészt azt Maga sem gondolja komolyan, hogy aki mondjuk az egybe lakik, az parkoljon le az autójával az utca másik végébe?
Az pedig teljes sarkítás, hogy addig az 1 hónapig, amíg a munkálatok tartanak tönkretennék az ott parkoló autót a járdát.

Ön örömét leli abban, hogy törvénytisztelő állampolgárokat szükséghelyzetben feljelentgethet.

Képzelje el annak a helyzetét, akinél kikapcsolták a gázt és reggel arra megy ki a kocsijához a fagyos lakásából, hogy még meg is büntették. Hát nagyon remélem, hogy hasonló kellemes meglepetésben lesz majd egyszer része!

Keresettszemély 2014.01.15. 21:04:39

@Zsolna: Én 56 éve...

Ha gondolja szívesen beszélgetnék Önnel indulat nélkül. Tudja hol lakom, keressen meg, nem bujkálok, de nem tudom az Ön nevét címét, így nem tudom felkeresni.
De sajnálom, hogy nem a józan ész, hanem az indulat vezérli.
Ahogy olvasom úgy gondolja, hogy e környék kikiálthatja a szabályoktól, törvényektől független köztársaságot.

Remélem nem...remélem meg tudom győzni róla.
Ismételtem felajánlok egy sétát, hogy mi és miért van a közterületen, a közlekedésben. Szívesen várom!

pl

Keresettszemély 2014.01.15. 21:08:51

@Zsolna:
Kétlem, hogy itt lakik: a gázcsőcsere 300 méteren volt, a Zsibói és az Istenhegyi között. Ez 300 méter!
A teljes Zsolna utca 700 méter, de a Zsibói és az erdei Iskola megálló között nem volt semmiféle közműépítés, járdaépítés!
Szóval nem lett volna több 150-200 méternél. Gondolom a Rákóczi úton sem áll meg a buszsávban, vagy az út közepén ha ott vabn dolga valahol.
Itt miért teszi?

Keresettszemély 2014.01.15. 21:09:52

erdei Iskola: Erdei Iskola fogasmegálló...
kopik a billentyűzeten a shift :)

Keresettszemély 2014.01.15. 21:20:55

@Zsolna:
Mikor tudna élni az alkalommal?

Zsolna 2014.01.15. 21:24:05

Engem pontosan a józan ész vezérel, olvassa el még egyszer amit írtam! De nyilván Ön sem jókedvvel írogatna, ha kapna egy 20ezer forintos csekket. Köszönöm, nem tartok igényt sem a sétára (dolgozó állampolgárként sajnos nincs erre időm, a családunknak meg kell valamiből élni, a szabadidőm pedig inkább töltöm Velük, mint Önnel), sem a szabályok ismertetésére, azt hiszem elég jól ismerem őket (ha visszaolvas látja, hogy a szükség helyzet miatt kellett odaállni).

Pontosan tudom, hol volt a gázcsőcsere, de Ön azt írta, hogy a Zsolna utca kb. 300 m, ez pedig nem igaz!

Nem tudom Ön mennyire szívesen hagyná az autóját a házától kb. 500 mre. Ha tegyük fel, hogy valaki az egyben lakik, és helyet a Zsibói-Erdei iskola közti szakaszon talál (mondjuk a felénél), akkor is több mint fél kilométert kell gyalogolni reggel-este.
maps.google.hu/maps?saddr=Zsolna+u.&daddr=Zsolna+u.&hl=hu&sll=47.505794,19.001616&sspn=0.006494,0.016512&geocode=FUTZ1AIdNfkhAQ%3BFcLj1AIdx-EhAQ&mra=dme&mrsp=1&sz=17&t=m&z=17

Ezt egy napi 9 órát dolgozó családanya nem hiszem, hogy szívesen megtenné.

Már megint mellébeszél, az itteni helyzetnek semmi köze a Rákóczi úthoz, épp azért álltunk a járdára, hogy ne akadályozzuk a forgalmat és a gyalogosok is kényelmesen elférnek.

Keresettszemély 2014.01.15. 21:34:12

@Rajnák:
Most olvasom Paul Hoffman: A Prímember című könyvét. Erdős Pálról, a matematikusról ír. E könyvből egy idézet, egy matematikusok által átírt részlet:

Egy gondolat bánt engemet:
Alzheimer kórban halni meg!

Mikor nyit az OPNI, tetszik tudni róla valamit? :)

Keresettszemély 2014.01.15. 21:45:42

@Zsolna: Vélhetően Öntől kaptam az egy szem levelet néhány hete. Tudja hol lakom, azért van amit nem igazán tud jól. Biztosan tudnék olyan közlekedési szabályt említeni amire nem figyelt a vizsga előtt.
Azt ne terjessze, hogy egy gázcsőcsere a lakása előtt szükséghelyzet... :(
Azt sem gondoltam, hogy szájbarágósan kell körülírjam, hogy a Zsolna utca gázcsőcserével érintett 300 méteres szakaszáról levelezünk. De most én tanultam Öntől.
Járdára sehol ne álljon fel a kocsijával csak ott ahol a szabályoknak megfelelően teheti! Ne is próbálkozzon felülbírálni semmiféle szabályt, nem vezet jóra.
Volt egy ismerősöm. A német rendőr megállította és mondta, hogy 150 euró a büntetése a szabálytalankodásért. Önhöz hasonló érveket kezdett felhozni. A rendőr csak annyit mondott, hogy ha most abbahagyja akkor csak 200, de ha folytatja lesz az még több is.
Neki ennyi volt a tanulópénz, nekem meg annyi, hogy eszembe nem jutna magyarázkodni, Önéhez hasonló butuskaságokkal magyarázni a szabályszegésemet.
kérem a továbbiakban Ön sem tegye. Jobban jár, olcsóbb lesz.

Keresettszemély 2014.01.15. 22:34:24

"Ez a pszichológusok által alapvető attribúciós hibának becézett torzítás, azaz hogy saját cselekedeteinket hajlamosak vagyunk a szituációnak, míg másokét jellemvonásnak tulajdonítani, rengeteg autóvezetési helyzetben felbukkan."
Az idézet innen van:
divany.hu/ego/2014/01/15/ma_is_sok_volt_a_paraszt_az_utakon/

Sákovics Diána írta, felvértezve a női empátiával, ha már nekem nem hisz.

A közlekedés azért szép, mert tizedmásodperc alatt kell dönteni. A helyes döntés viszont az egymás útját keresztezők ezonos alapokon nyugvó, a szabályokon nyugvó, elvárható cselekedetein múlik. Az életünk múlik rajta.
Döntsön úgy, hogy csakis a szabályok szerint jár el, nem bánja meg, hosszú életű lesz.

Szituáció, a cselekedetünket meghatározó, minket zavaró külső körülmények: A gázcsőcsere miatt kell tegyen valamit, akár szabálytalant is, aki ezért szól e tette miatt, annak a cselekedetét jellemhibának veszi.
süti beállítások módosítása