Üdvözöljük a XII. kerület alpolgármesterének blogján!

Váczi János feljegyzései filmekről, zenéről, sportról, politikáról és a hegyvidéki kerületben történő dolgokról szólnak. No, meg minden másról, amit érdekesnek talál arra, hogy írjon róla.

15/01/27 - 20:42

Testületi döntés a Normafáról

450px-normafa_az_uj_fa_az_emlektablaval_es_oszlopokkal.jpg

Ellenszavazat nélkül fogadta el ma a Képviselő-testület azt a határozatot, amely a Normafát érintő helyi népszavazási kérdésünk alapját adja. A benyújtott népszavazási kérdés a következő:


"Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I.27.) számú határozatában foglaltak szerint?"

A határozat pedig a következőket tartalmazza:

A Képviselő-testület támogatja a Normafa területének a helyi népszavazást követő helyreállítását az alábbiak szerint:

a)  A Normafa megújítása során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a Normafa területének jelentős része  a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik, természetvédelmi terület, valamint védett erdő. A Normafa helyreállításánál a Zugligeti úttól Budakeszi határáig, a Szépjuhászné úttól a Hegyhát útig terjedő területet egy környezeti egységként kell tekinteni.  A rekonstrukció során a Natura 2000-es természetvédelmi hatásbecslés megállapításai, valamint a környezetvédelmi előírások szerint kell eljárni a Normafa történelmi, kulturális hagyományainak figyelembevételével. Kiemelten fontos a fenntarthatóság elve mentén az egész éves használat lehetőségének kidolgozása oly módon, hogy a Normafa környékén élők nyugalma ne sérüljön.

b)  A közlekedés szabályozása a Normafa területén a közösségi közlekedés előnyben részesítésével
Ennek keretében az Önkormányzat kezdeményezi az Eötvös út - Konkoly-Thege úti kanyar forgalomcsökkentését, a Távcső utca kiépítését, a buszforduló és a Normafa Síház melletti gépjárműparkoló áthelyezését az Eötvös út 40. és környékén lévő ingatlanok bevonásával. Az Önkormányzat szakmai és jogi támogatást nyújt a Fogaskerekű Vasút nyomvonalának meghosszabbításához és végállomásának elhelyezéséhez, szintén az Eötvös út 40. és környéke területére, továbbá kezdeményezi a Gyermekvasút környezetkímélő vasúttá történő átalakítását és a Libegő korszerűsítését.
A túlzott gépjárműforgalom csökkentése érdekében az Önkormányzat kezdeményezi a Normafa területén kívüli kisebb közösségi parkolók kialakítását (a Zugligeti úton, Budakeszi határában, a Szépjuhásznénál, a Hűvösvölgyben), ide vezető túraútvonalakat épít ki, valamint kezdeményezi P+R parkolók kialakítását a közösségi közlekedési hálózat megállóihoz kapcsolódóan.

c) A területen található rossz műszaki állapotú, többnyire műemlékvédelem alatt álló épületek felújítása, új funkciók szerinti hasznosítása
Ennek keretében kerülhet sor természetvédelmi-oktatási központ kialakítására a Béla király út 59/E szám alatti ingatlanon, az egykori Fácán vendéglő épületének közösségi célú felújításával. Szintén feladat az önkormányzati tulajdonú, Zugligeti út 64. szám alatti, egykori Lóvasút végállomás épületének felújítása, közösségi célú hasznosítása.

d)  A "Normafa Kapu", a Normafa központi területének megújítása, kialakítása
Az Önkormányzat tulajdonát képező, Eötvös út 48. szám alatti ingatlan adhat helyet az ún. "Normafa Kapu" látogató- és információs központnak. Kiemelten fontos az Eötvös út 40. szám alatti, egykori Olimpia Hotel kisajátításának és bontásának kezdeményezése. A parkoló áthelyezését követően kerülhet sor a Normafa Síház vendéglátó funkciójának kibővítésére, játszóhely, közösségi tér kialakítására.

e) Korlátozott síelési lehetőség biztosítása
Ennek keretében valósítható meg a Szaniszló rét környékén az oktató sífutó pálya, a Kis-Norma lejtőn a hajdani sípálya egy részének a Mátyás király útig történő helyreállítása mobil felvonó telepítésével, a természeti környezetet nem károsító húzólift visszaállításával, illetve adalékmentes, csapadékvízből előállított hó felhasználásával.
Az Önkormányzat a síelést támogató fejlesztések hatásainak vizsgálatára egy környezetvédelmi szakemberekből álló bizottságot hoz létre, amelynek feladata folyamatosan figyelni a használatból adódó esetleges kockázatokat és a Normafa természeti környezeti értékeire gyakorolt hatásokat. Biztosítani kell a szánkózás és a síelés biztonságos elkülönítését.


f)  A közbiztonság javítása felügyeleti jelenléttel, illetve térfigyelő kamerák telepítésével

g) A Normafa környezeti terhelésének, zsúfoltságának enyhítése érdekében a túraútvonalak nagyobb területre történő széthúzása, kijelölésük a Hűvösvölgyig és a Hármashatárhegyig
A biztonságos használat érdekében szükséges a futók, sífutók, túrázók, kerékpárosok, valamint a sétálók által használt útvonalak szétválasztása. A fogyatékkal élők, különösen a  mozgáskorlátozottak és látássérültek számára is látogatható területek kerülhetnek kialakításra.


h) A szükséges infrastrukturális háttér kialakítása
Ennek keretében az Önkormányzat többek között csomagmegőrzőket, öltözőket, padokat, hulladékgyűjtőket, valamint kulturált illemhelyeket és biztonságos, környezetkímélő, ellenőrzött tűzrakó helyeket biztosít, illetve alakít ki. Az Önkormányzat a Jánoshegyi utat felújítja, és a közvilágítást oly módon alakítja ki, hogy az ne terhelje felesleges fénnyel a környezetét. Az Önkormányzat kisebb játszóhelyeket hoz létre, és az Anna-réten található játszóteret teljesen felújítja.

Címkék: facebook határozat Hegyvidék Normafa

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vaczijanos.blog.hu/api/trackback/id/tr717116077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyugdíjas65 2015.01.29. 10:20:55

T. Váczi úr!
Megdöbbenve látom, hogy a népszavazásra tervezett kérdés, nem tartalmaz semmiféle információt a Fogaskerekű vasút meghosszabbításáról. Az Önkormányzat döntéséből kiderül, hogy minden változtatás az ott élők nyugalmának a biztosításával kell, hogy megtörténjen. Márpedig, ha a Fogaskerekű meghosszabbításának a tervezett nyomvonalát nem ismerjük, nem fogunk tudni dönteni, ha pedig nem tudunk dönteni, akkor a kisebb baj felé fogunk közelíteni, azaz elutasítjuk a kezdeményezést!
Üdvözlettel: Suhajda István

Csaba Buschi 2015.02.01. 16:54:43

Tisztelt Váczi János Úr!
Érdekelne, hogy a Normafán létesülő vagy már most is meglévő parkolók ingyenesek lesznek-e, vagy sem. Ha már néhány hónapja átvették a Normafa és környéke illetékességét, kérném Önöket, hogy a téli időszakban, amikor a Jánoshegyi út gyakorlatilag jégpáncéllal fedett és így gyalogosan járhatatlan, illetve balesetveszélyes, mint éppen a mai napon, homokkal szórják le. Ezzel a kéréssel már fordultam az Önkormányzathoz, de környezet védelmi okokra hivatkozva elvetették a kérésemet. Most ismét felhívnám a figyelmüket, hogy a homok környezetbarát.
Kérésem figyelembe vételét előre is megköszönve, maradok tisztelettel,
Buschi Csaba

Váczi János 2015.02.02. 20:23:38

Kedves Csaba!

A Normafán létesülő parkolók ügyében majd a helyi népszavazást követően tudunk pontos tájékoztatást adni, az erre vonatkozó, részletes tanulmánytervek megvizsgálása és megismertetése után.

A Jánoshegyi út kezelése a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-hez tartozik. Az út tisztításában tehát sajnos nem mi vagyunk az illetékesek, de legfrissebb információink szerint a pénteki havazást követően szombat reggelre megtörtént az útburkolatra esett hó eltolása.

Arról viszont engedje meg, hogy tájékoztassam, hogy a homokkal történő leszórás tapasztalataink szerint nem jelent érdemi megoldást. A megfelelő módszer a környezetbarát síkosságmentesítésre a kőzúzalék szórása jelentené, ezt a módszert javasoljuk és továbbítjuk is a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek.

Köszönjük, hogy jelezte felénk a problémát!

Csaba Buschi 2015.02.04. 18:26:25

Kedves János! Köszönöm kimerítő válaszát! A parkolóval kapcsolatban az a meglátásom, hogy a parkolók ingyenes használata még a szavazás előtt, egy kardinális kérdés. A Normafa ingyenes használatának szimbólikus jelentősége van. Budapest "tüdejét" mindenkinek joga van ingyenesen használni. A parkoló ugyan nem tartozik közvetlenül a Normafához de ingyenessége biztosítja mindenki számára a terület megközelíthetőségét. Néhány példát hoznék fel állításom alátámasztására: a több gyermekes családoknak könnyebbség autóval közlekedni, a vidékről ide látogatók is bizonyára autóval fognak közlekedni, akinek nincs bérlete, egyszerűen nem éri meg busszal közlekedni és végül hadd említsem meg az én példámat is, már ingyen közlekedek, így mindennapos sétáimhoz a buszt veszem igénybe, de hetente kétszer autóval vásárolok be, mivel egyszerre sokat vásárolok és a sétát beiktatom a vásárlásba. Nos, mint kerületi lakósnak, aki elég sok pénzt fizet be az önkormányzati adók által, nem tartom méltányosnak, hogy még ezért is fizetnem kelljen.
A Jánoshegyi úttal kapcsolatban: azt, hogy a havat elkotorták észrevettem, de így még rosszabb lett a helyzet, mert a hóban meg tud kapaszkodni a cipő, a jégen viszont kilátástalan. Az Ön által felvetett megoldás jónak ígérkezik és intézkedését előre is köszönöm!
Elnézést a hosszú levélért, de az apró dolgok határozzák meg leginkább az ember komfort érzetét.
Üdvözlettel!

Beer Monster 2015.02.11. 21:37:54

Tisztelt VJ Úr!

A fentiek alapján ezt a rehabilitációt jól kiherélték. Fogaskerekű, húzóliftek??? (több százezer embernek?) stb.

A környezet- és természetvédelem fontos dolgok, de nem éppen harminc hektár közösségi sportpályán fog múlni a bolygó megmentése. Meddőhányóink, bauxitbányáink, iszaptározóink és szeméttelepeink ennek a talpalattnyi földnek több ezerszeresét teszik ki, azokkal tessék ilyen részletesen foglalkozni.

Legyenek kedvesek az Alpokban, pl. Ausztriában körülnézni, minden tizenötödik hegyen van egy 50-szer ekkora sípálya. Semmi sem borult fel miatta a környezetben. Legalábbis biztosan nem jobban, mint a lúgtározók, a hőerőművek, vagy akár csak a repülőterek hatására. Most mégis kinek a lelkiismerete szólalt meg éppen egy zsebkendőnyi sípálya és sportpark kapcsán?...

Száz évet léptünk vissza.

RókaRozi 2015.03.07. 16:54:50

Kedves Alpolgármester úr!
Hogy értik azt, hogy "a környéken élők nyugalmának zavarása nélkül"? Csak a víztorony és a Normafa út között kb. 3-400 család él, és őket közvetlenül fogja érinteni az átalakítás. Miért ide kell tenni pl. a buszvégállomást? Miért nem viszik fel a KFKI-hoz? Amúgy az Olimpia szálló elbontása tényleg indokolt.
süti beállítások módosítása